Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Több várost támadnak Kadhafi erői, lezuhant egy amerikai gép

Nehézfegyverekkel támadják és megpróbálják elfoglalni a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők Zenten városát - jelentette kedden az al-Dzsazíra tv.

További részleteket egyelőre nem közölt a katari hírtelevízió. Hírügynökségi jelentés szerint a lakók már elmenekültek a belvárosból, a környező hegyek barlangjaiban keresve menedéket a harcok elől.

A Kadhafi-erők tüzérséggel lövik a lázadók kezén lévő nyugati Miszráta városát helyiek elmondása szerint, és az áldozatok között volt négy gyermek is, aki egy autóban utazott, és azt találta érte. "A helyzet nagyon rossz. Reggel harckocsik kezdték lőni a várost" - mondta telefonon egy helyi lakos, hozzátéve, hogy orvlövészek is részt vesznek a műveletben. Ugyancsak helyi beszámoló szerint a hétfői harcok halálos áldozatainak száma elérte a negyvenet Miszrátában.

Műszaki hiba miatt lezuhant a keddre virradó éjszaka Líbiában az amerikai légierő egy gépe - jelentette be az amerikai hadsereg németországi központú Afrika Parancsnokságának egyik szóvivője. Vince Crawley szerint a gépet nem lőtték le, a szerencsétlenséget műszaki hiba okozta. Az F-15 Strike Eagle típusú vadászgép mindkét pilótája katapultált, s kisebb sérüléseket szenvedett. Az egyiket megtalálták, a másikat még keresik. A baleset ügyében vizsgálat indult.

Ez az első eset, amikor a koalíció hivatalosan elismerte egy repülőgépének elvesztését Líbiában. A nyugati országok repülőgépei keddre virradóra már a harmadik éjszaka hajtottak végre légitámadásokat Kadhafi erői ellen.

A líbiai kormányhadsereg vett őrizetbe három nyugati újságírót, aki március 19-én az ország keleti felében lévő Tobruk térségében tűnt el - közölte a külföldiek helyi sofőrje. Az AFP francia hírügynökség két különtudósítója - Dave Clark újságíró és Roberto Schmidt fotós -, valamint Joe Raedle, a Getty Images nemzetközi fotóügynökség amerikai munkatársa múlt szombat óta nem adott életjelt magáról.

Pénteken elküldött szolgálati üzenetük szerint a párizsi központból kiküldött Clark és a kenyai Nairobiból "átvezényelt" Schmidt azt tervezte, hogy a kelet-líbiai Tobruk 30 kilométeres körzetében dolgozik másnap, lázadókkal és menekültekkel készít interjúkat, illetve felvételeket. Ez az Egyiptomhoz közel fekvő terület túlnyomórészt a lázadók ellenőrzése alatt áll, de az utóbbi napokban a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők megvetették ott is a lábukat.

A líbiai harcok elől ezrek menekülnek az ország keleti részébe, s ott házakban, iskolákban, egyetemi épületekben találnak szállást - közölte kedden Genfben Adrian Edwards, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője Egyiptomba érkezett menekültek elmondása alapján. Akik a határt is átlépik Egyiptom felé, attól félnek, hogy Kelet-Líbiában kiújulnak a harcok.

Hatalmas többséggel, az ellenzék szinte teljes támogatásával hagyta jóvá hétfő este a brit parlament a brit fegyveres erők részvételét a Líbiával kapcsolatos ENSZ-határozat betartatásában. A törvényhozás alsóháza éjszakába nyúló, hat és fél órás vita után 557-13 arányban fogadta el a konzervatív-liberális kormánykoalíció által kért támogató indítványt - ez azt jelenti, hogy az ellenzéki Munkáspárt alsóházi frakciója is csaknem teljes létszámban felsorakozott a kormány mögött az ügyben. A vita során David Cameron miniszterelnök biztosította a képviselőket arról, hogy a líbiai bevetés különbözik az iraki hadjárattól, s a líbiai beavatkozás célja a lakosság megvédése és esélyteremtés arra, hogy a líbiai nép dönthessen saját sorsáról.

Kína kedden aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy jelentések szerint a koalíciós támadásoknak Líbiában polgári áldozatai vannak, és az ország által kezdeményezett rendkívüli ENSZ BT-ülésről még mindig nincs döntés. Kína "nagyon aggódik" azok miatt a jelentések miatt, amelyek a Líbia elleni koalíciós katonai támadások civil áldozatairól szólnak - jelentette ki Csiang Jü (Jiang Yu) külügyi szóvivő Pekingben. "Az ENSZ repüléstilalmi zónára vonatkozó határozatának a polgári személyek védelmét kell szolgálnia" - szögezte le Csiang, hozzátéve, hogy Peking ellenzi a katonai erővel való visszaélést, amely további civilek halálához és humán katasztrófához vezet.

"A brazil kormány gyászolja a konfliktus áldozatait, reméli, hogy mihamarabb tűzszünetet hirdetnek Líbiában, és azt a polgári lakosok védelmében tiszteletben is tartják, valamint elkezdődik a párbeszéd" - olvasható a brazil külügyminisztérium helyi idő szerint hétfő este, Barack Obama amerikai elnök brazíliai látogatása után kiadott közleményében. A Líbia ellen légtérzárlatot elrendelő biztonsági tanácsi határozat elfogadásakor az ENSZ-ben Brazília Kínával, Indiával, Németországgal és Oroszországgal együtt tartózkodott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Líbia - Lezuhant egy amerikai repülő

Feltehetően műszaki hiba miatt lezuhant Líbiában egy amerikai katonai repülőgép, s a pilótáját a… Tovább olvasom