Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Több tízezres tüntető tömeg követeli a kormány távozását Pakisztánban - fotók

Második napja béklyóban tartja Pakisztán fővárosát több tízezer tüntető, aki követeli a kormány távozását; a rendőrség kedden könnygázt vetett be, hogy megfékezze a parlament felé elindult tömeget.
Egy tekintélyes vallási vezető és politikus, Muhammad Tahir ul-Kadri felhívására vasárnap indult útnak a tiltakozó menet a kelet-pakisztáni nagyvárosból, Lahorból. Több száz autóval, mikrobusszal és teherautóval ezrek vágtak neki az Iszlámábádba vezető 400 kilométeres útnak, és hétfő késő este érkeztek a fővárosba.

A tüntetők az éjszakát a parlamenthez vezető úton töltötték, és eltakarították az útjukba állított konténereket. A hatóságok több ezer rohamrendőrt és katonát vezényeltek a városba, hogy fenntartsák a rendet, és megakadályozzák, hogy a tüntetők eljussanak a parlamenthez és a diplomáciai negyedhez. Hírügynökségek szerint a tiltakozók hasonló hatást akarnak elérni, mint Kairóban a Tahrir téri tüntetők, akik távozásra kényszerítették Hoszni Mubarak elnököt.

Az MTI/AP felvételei.

A mintegy 40 ezer fős tömeg a város szívében tartózkodik, ahol bankok, bevásárlóközpontok és nagy vállalatok irodaházai találhatók, ezért teljesen megbénították a város életét. A tiltakozók kormányellenes jelszavakat skandálnak, zászlókat lengetnek. Mintegy két kilométerre a parlament épületétől emelvényt állítottak, amelyről Kadri - biztonsági okokból - golyóálló üveg mögül mondta el beszédét kedd reggel. Eddig a tüntetések békésen zajlottak, de Kadri szónoklata után a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázt vetettek be ellenük, és figyelmeztető lövéseket is leadtak a levegőbe. A tömeg ennek ellenére nem oszlott szét, és megindult az úgynevezett "biztonsági övezet" felé. Félő, hogy egy terrorcselekmény vagy más, előre nem látott esemény rossz irányba fordítja a tömegmegmozdulást. Aszif Ali Zardari államfő mindenesetre már napokkal ezelőtt elhagyta a fővárost, jelenleg a déli kikötővárosban, Karacsiban tartózkodik ottani rezidenciáján.

Muhammad Tahir ul-Kadri, egy mérsékelt elveket valló szúfi tudós, politikus, a nemzetközi alkotmányjog volt egyetemi tanára korrupcióval és hozzá nem értéssel vádolja a kormányt. Gyors intézkedéseket követel, amelyek biztosítják a legkésőbb május közepén megtartandó általános választások átláthatóságát, másfelől elvezetnek az anyagi javak igazságosabb szétosztásához, mérsékelve a kirívó egyenlőtlenségeket a dél-ázsiai országban. Kadri helyi idő szerint kedd 11 óráig adott időt a központi és négy tartományi kormány távozására. Közölte, hogy a tüntetők nem hagyják el Iszlámábádot, amíg nem teljesülnek követeléseik. Rádzsa Parvíz Asraf miniszterelnök ezt elutasította, mert szerinte Kadri követelései alkotmányellenesek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már halálos áldozata is van a havazásnak Japánban

Egy ember életét vesztette, további mintegy 900-an pedig megsérültek az elmúlt két nap hóviharaiban,… Tovább olvasom