Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Több tízezren tüntettek előrehozott választásért a macedón fővárosban

Több tízezer, a macedóniai ellenzékkel szimpatizáló ember tüntetett vasárnap Szkopjéban előrehozott választást követelve, és erőteljesen bírálva a kormányt azért, mert szerintük veszélyezteti az ország csatlakozását az EU-hoz és a NATO-hoz.
A legfőbb ellenzéki erő, a szociáldemokrata párt által szervezett békés felvonulás a legnagyobb tiltakozó megmozdulás volt azóta, hogy Nikola Gruevski miniszterelnök 2006-ban hatalomra került. A kabinetet az ellenzék és a nemzetközi közösség is bírálja, mert nem képes megoldani az ország neve miatt Görögországgal 17 éve tartó vitát, amely miatt Athén hallani se akar a nyugat-balkáni ország EU-tagságáról.

Gruevski kormányát azért is bírálja az ellenzék, mert nem hajtotta végre azokat a reformokat, amelyekre szükség van ahhoz, hogy Macedónia közelebb kerüljön az EU-tagsághoz, és gazdasága kilábaljon a válságból. "Viselkedjenek felelősségteljesen, fogadják el kinyújtott kezünket, használják ki ezt a lehetőséget és ne engedjék, hogy az emberek dühe és felháborodása elárassza az utcákat! Legyenek választások!" - fordult a tüntetésen a hatalmon lévőkhöz Branko Crvenkovski, a macedón szociáldemokraták vezetője. Azt is hangoztatta Crvenkovski, hogy "a gazdaság beteg.

Nincsenek beruházások és minden harmadik család a túlélésért küzd. Nem működik a közegészségügy rendszere és az oktatási rendszert is tönkretették". Az ellenzék már benyújtott egy előrehozott választásra vonatkozó javaslatot a parlamentnek, de azt a törvényhozás 120 helyéből 81-et birtokló kormánykoalíció képviselői elutasították. Macedóniában 2012-ben esedékes a következő parlamenti választás.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. december 06. 15:08
    „Lesz ez még Magyrországon is hamarosan.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc kerékpárost gázolt halálra egy autó

Nyolc kerékpárost gázolt halálra egy autó vasárnap Olaszország déli részén, Calabriában. Tovább olvasom