Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Több országban incidensek és tüntetések voltak az május elseji ünnepi rendezvényeken

Több tucat embert őrizetbe vett a török rendőrség Isztambulban.

Több tucat embert őrizetbe vett a török rendőrség Isztambulban pénteken, mert a május elsejére elrendelt tilalmat megszegve a kormányellenes tüntetéseiről ismert Taksim téren akartak demonstrálni. Iránban évek óta most először tartottak munkásfelvonulást a jobb élet- és munkakörülményekért, Dél-Koreában pedig, a szöuli nagygyűlésen tízezrek tiltakoztak a munkaügyi és nyugdíjreform terve ellen.

Isztambulban a rendőrség 20 ezer fővel és 70 páncélozott járművel készült az esetleges incidensekre, de ennek ellenére tüntetők kisebb csoportjainak sikerült megközelíteniük a Taksim teret, ahol régebben rendszeresen megemlékeztek az 1977. május 1-jei mészárlásról. A rendőrök elővigyázatosságból előállítottak hetven embert, hogy megelőzzék a nagyobb méretű zavargásokat. Helyszíni jelentések szerint a rendőrök könnygázt is bevetettek, néhány tüntető pedig Molotov-koktélok dobálásával válaszolt.

Az ankarai kormányzat előzőleg azt közölte, hogy békés célú felvonulásokra megnyitnák a teret, de az illegális tüntetéseket nem tartják kívánatosnak május elsején. A nemzetközi médiában megszólaltatott tiltakozók szerint a török vezetés a választások közeledtével egyre inkább tekintélyelvű módon irányítja az országot.

Iránban - helyi sajtójelentések szerint - több ezren vettek részt az ünnepi megmozduláson, amelyen egyebek között a külföldi munkaerő alkalmazása ellen tüntettek. Az országban több mint egymillió afgán dolgozik, miközben a munkanélküliség az aktív korú lakosság körében meghaladja a 10 százalékot. Több éve nem tartottak ilyen jellegű tiltakozó akciót május elsején.

Dél-Korea fővárosában több tízezren tüntettek a munkaügyi törvények és a nyugdíjrendszer reformjának terve ellen, mert a tervezett átalakítások a szakszervezetek szerint rontanák a teljes státusban dolgozók helyzetét. Egy munkacsoport éppen pénteken állapodott meg a reform egyik eleméről, arról a törvényjavaslatról, amely a következő öt évre a köztisztviselők járulékterheinek növekedését és nyugdíjának csökkentését irányozza elő. Szöul központjában komoly rendőri készenlét mellett zajlottak a tiltakozó akciók. A tüntetők több helyszínen összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázt is bevetettek, de komolyabb sérülésekről nem érkezett jelentés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Heves harcok zajlanak Jemenben

Majdnem ötvenen haltak meg a dél-jemeni Áden ellen végrehajtott újabb légicsapásokban és a város… Tovább olvasom