Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Több mint négyszáz pedofilügyet vizsgált meg tavaly a Vatikán

Az egyházból pedofília miatt kilépésre kényszerített papok száma is szerepel abban a hétfőn megjelent vatikáni kiadványban, mely a Szentszék 2011-es tevékenységét foglalja össze.
A Hittani Kongregáció tavaly 599 fegyelmi esetet vizsgált meg; 440 vonatkozott delicta graviorának (latinul súlyosabb bűncselekménynek) nevezett szexuális visszaélésre, és 404 esetben az áldozat kiskorú volt.

Az ügyek kivizsgálása után Charles Scicluna prelátus, a Hittani Kongregáció ügyésze 125 esetben kérelmezte XVI. Benedektől az érintett pap laikus státuszba helyezését. Olyan esetekről volt szó, amikor "nem volt kétséges a pap felelősége". További 135 esetben az elkövető nem veszítette el státuszát, de felmentették papi feladatai alól.

Az adatok a Libreria Editrice Vaticana (LEV) vatikáni kiadó A Szentszék 2011-es tevékenysége című kiadványában jelentek meg.

A kiadvány hangsúlyozta, hogy 2011-ben kevesebb pedofília esetet jelentettek a Hittani Kongregációnak, mint egy évvel korábban, de a 2005-2009 közötti időszakhoz képest a "jelzések száma jelentősen megugrott".

Az olasz hírügynökségek és a Vatican Insider hírportál kommentárja szerint a jelentett esetek és az intézkedések száma azt mutatja, hogy a Vatikán 2010-ben hatályba lépett pedofília elleni előírásai "szigorú fordulathoz" vezettek a nemi visszaélést elkövető papokkal szemben.

A LEV kiadványa kitért a Rota Romana Törvényszék, az egyház rendes fellebbviteli bíróságának tevékenységére is, kiemelve, hogy a bíróság tavaly 179 házasságból 75-öt érvénytelenített.

A publikációból az is kiderült, hogy 2011. december 31-én a Vatikánban 594 vatikáni állampolgár élt: 71 bíboros, 307 egyházi diplomata, 52 más egyházi személy, 109 svájci gárdista és 55 laikus (közöttük a lopással, kiszivárogtatással vádolt pápai komornyik, Paolo Gabriele). Ezen kívül a pápai állam falain belül 238 nem vatikáni állampolgár is élt.

A vatikáni csendőrség tavaly 96 bírságot szabott ki többnyire közlekedési szabálytalanságért, és felszámolta a Szent Péter téren és a bazilikában a zsebtolvajlást.

Olvasóink írták

 • 3. Griffin 2012. augusztus 28. 10:59
  „csak négyszázat?”
 • 2. ATXadmin 2012. augusztus 28. 10:04
  „el kellene küldeni az egész képmutató bandát bányába dolgozni!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Vizet prédikálnak és bort piálnak és gyerekeket du***nak máglyára velük.......”
 • 1. Jandex 2012. augusztus 28. 05:57
  „Szentszék=Szentfazék!
  Képmutató hazug banda, összelopott műkincs hegyekkel tisztára mint nagyjaink!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ban Ki Munt sokkolták a szíriai mészárlásról szóló hírek

Sokkolták a Darajában történt tömegmészárlásról szóló hírek az ENSZ-főtitkárt, aki elítélte a brutális bűncselekményt. Tovább olvasom