Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Több ezren tüntettek Kijevben az ukrán parlament előtt

Több ezren tüntettek szombaton Kijevben a parlament épülete előtt az orosz-ukrán flottamegállapodás ellen. Julija Timosenko volt kormányfő kijelentette, az ellenzéki erőknek össze kell fogniuk, hogy szembeszálljanak a héten aláírt megállapodással.

A Viktor Janukovics és Dmitrij Medvegyev orosz elnök által szerdán Harkivban aláírt megállapodás értelmében Oroszország tíz évre mintegy 30 százalékkal csökkenti az Ukrajnának szállított gáz jelentős, előre meghatározott részének árát, s cserébe az orosz Fekete-tengeri Flotta az érvényes szerződés lejárta után újabb 25 évig - további ötéves hosszabbítási lehetőséggel -, vagyis 2042-ig a Krímben maradhat.

Timosenko és a többi ellenzéki vezető azt állította, hogy a megállapodással Ukrajna elveszíti területét, és korlátozza saját szuverenitását. A volt miniszterelnök hangoztatta, hogy Janukovics úgy megosztja Ukrajnát, mint senki más eddig. Felszólította híveit, hogy 27-én, a megállapodás ratifikációs vitájának kezdetén tüntessenek a parlament előtt, és bejelentette, hogy az ellenzéki képviselők ugyanekkor blokkolni fogják a parlament szószékét.

Az orosz-ukrán megállapodást kedden terjesztik be ratifikálásra Oroszországban és Ukrajnában. Bár Timosenko és más ellenzéki vezetők fogadkoznak, hogy megkísérlik megakadályozni a parlamenti szavazást, nehéz dolguk lesz a Janukovics pártja és szövetségesei által ellenőrzött törvényhozásban.

Timosenko szövetségese, Mikola Tomenko, a parlament alelnöke azt mondta, ha ratifikálják is a flottamegállapodást, mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy felmondják, ha nem most, akkor később. Viktor Juscsenko előző ukrán elnök, aki keményen fellépett azért, hogy a Fekete-tengeri Flottát 2017-ben Oroszország vonja ki Ukrajna területéről, pénteken azt mondta, hogy a harkivi megállapodás felér "a katonai megszállással".

A Viktor Janukovics elnök vezette Régiók Pártja támogatói körbevették a törvényhozást, nehogy a Timosenko felhívására érkező ellenzékiek blokád alá vegyék a parlamentet. Az épületben az exkormányfő pártja, a BJuT néhány képviselője tartózkodott. A rendőrség nem engedte be az ellenzék többi képviselőjét és a sajtót sem.

A kormánypártiak, akik a közeli parkban sátrakat vertek fel, azt közölték, addig maradnak, amíg az ellenzék nem hagyja abba romboló tevékenységét.

A BJuT hívei színpadot állítottak fel, amelyen az ellenzéki vezetők léptek fel. A nagy erőkkel felvonuló rendőrség elválasztotta az ellenzéki tüntetőket Janukovics több száz támogatójától.

Az orosz miniszterelnöki hivatal sajtóosztálya szombaton közölte, hogy Vlagyimir Putyin a Harkivban aláírt megállapodással kapcsolatban hétfőn munkalátogatást tesz Kijevben.

A látogatást az ukrán féllel előre egyeztették. Putyin szombaton Bécsben tett munkalátogatást, ahonnan vasárnap Milánóba utazik, hogy hivatali kollégájával, Silvio Berlusconi olasz kormányfővel tárgyaljon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vulkánkitörés - több ezer brit vár a hazatérésre

- Az izlandi vulkánkitörés miatt külföldön rekedt britek ezrei várnak még mindig a hazatérés… Tovább olvasom