Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Több ezren tüntettek Grazban a tartományi megszorítások ellen

Több ezren vonultak az utcákra kedden Grazban, hogy tiltakozzanak a stájerországi tartományi szociális és kulturális kiadások csökkentése ellen.
A tüntetést az Osztrák Szakszervezeti Szövetség szervezte. A szociáldemokrata-néppárti (SPÖ-ÖVP) tartományi kormány az adósságállomány növekedésével indokolja a tervezett takarékossági csomagot. A tüntetők leépítésektől tartanak az ifjúságvédelmi, valamint az egészségügyi, a szociális gondozási és az idősgondozási területen. Úgy látják, hogy a megszorítások a szegénység és a bűnözés növekedését, az életszínvonal romlását eredményezik majd, ezért inkább új bevételi forrásokat kellene találnia a kormánynak.
A tüntetők mintegy 12 ezerre, a rendőrség 6-7 ezerre becsülte a demonstráció résztvevőinek létszámát.
Március eleje óta ez volt a 2011-2012-es tartományi költségvetés elleni harmadik tüntetés Stájerország tartományi székhelyén, a második legnagyobb osztrák városban. A kormánypártok a tüntetések ellenére kijelentették, hogy változatlanul megszavazzák a költségvetési javaslatot. Azzal érvelnek, hogy vissza kell fogni az "elszabadult" kiadásokat. 2005 óta több mint kétszeresére, 160 millióról 360 millió euróra nőttek a szociális tárgyú kiadások. 2011-ben 72 millió euróval akarják csökkenteni a szociális költségvetést.
A mintegy ötmilliárd eurós költségvetés kiadási oldalát 2011-ben összességében több mint hatszáz, 2012-ben több mint kilencszáz millió euróval akarja csökkenteni a kormány.
A gazdasági válság leküzdése után az államadósság növekedésének visszafordítása az osztrák gazdaságpolitika egyik fő célkitűzése. A számvevőszék ezzel összefüggésben tavaly felhívta a figyelmet arra, hogy a tartományok és a települések kiadásai gyorsabban növekednek, mint a központi költségvetéséi. A tavaly ősszel elfogadott, az államháztartási egyensúly helyreállítását célzó központi költségvetés kialakításakor a kormányt bírálatok érték, amiért nem tett féket a tartományok költekezésére. A költségvetés tárgyalásakor a tartományok hatásköreinek csökkentéséről szóló sokéves vita is ismét kiújult. Gazdasági szakemberek szerint a tartományok egészségügyi és oktatási igazgatási hatásköreinek csökkentésével, ésszerűsítésekkel számottevő megtakarítást lehetne elérni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új alaptörvény - A történelemfelfogásról

Az új magyar alaptörvény történelemfelfogásáról és a Holokauszt Emlékközpont állandó kiállítása… Tovább olvasom