Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Tízezrek tüntettek az abortusztörvény ellen Spanyolországban

Tízezrek vonultak utcára vasárnap négy spanyolországi nagyvárosban és további csaknem száz kisebb városban, hogy tiltakozzanak az új abortusztörvény ellen.
 
˝Igen az életre˝ felirattal tízezrek, köztük többgyermekes családok lepték el Madrid, Barcelona, Sevilla és Bilbao belvárosát, hogy elítéljék a törvényt, amely lehetővé teszi a terhesség művi megszakítását mindenféle korlátozás nélkül az első 14 hétben. A tüntetők a törvény visszavonását követelték.

Az állami közlönyben várhatóan márciusban megjelenő, az 1985-ös szabályozást felváltó új törvény négy hónap múlva, júliusban lép hatályba. Támogatói azt mondják, hogy az új törvény véget vet az illegális abortuszoknak, és megadja a választás lehetőséget a nőknek. Ellenzői viszont azzal érvelnek, hogy a gyermeknek a fogantatástól kezdve joga van az élethez.

Az előző, 1985-ben elfogadott törvény rendkívül szigorú korlátokat szabott az abortusz elvégzésére, és elméletileg lehetővé tette börtönbüntetés kiszabását a jogszabályt megsértő nők esetében. Az új jogszabály eltörli a börtönbüntetéssel való fenyegetést, és 16 éves kortól kezdve a nő kizárólagos jogává teszi, hogy döntsön a terhesség művi megszakításáról.

A szigorú szabályozás dacára a több mint 40 milliós lélekszámú országban évente százezer abortuszt végeztek eddig is, túlnyomó többségben a terhesség kezdeti szakaszában.

José Luis Rodriguez Zapatero - először 2004-ben hivatalba lépett - szocialista kormánya a liberalizmus jegyében már megkönnyítette a válást és legalizálta az egyneműek házasságát.

Olvasóink írták

  • 2. Robusto 2010. március 08. 14:00
    „Olyan eü. miniszter kell ezeknek, mint egykor nálunk, az elhíresült Ratkó Anna! Na, akkor született ám a sok gyerek (a nyomorba)!”
  • 1. Baradlay 2010. március 07. 22:54
    „Tizezrek???? A sok millio meg nem!!!!! Gyozott a modern vilag!!!!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmilliárd eurós pénzmosás Ausztriában

Osztrák bankok 2 milliárd euró tisztára mosásában működtek közre az olasz maffia számára 2005 és… Tovább olvasom