Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Tízezrek tüntetnek Londonban a megszorítások ellen

Az utóbbi évtized legnagyobb megmozdulását szervezték szombatra a brit szakszervezetek a konzervatív-liberális kormánykoalíció súlyos költségvetési megszorító intézkedései ellen.

Az országos szakszervezeti szövetség (TUC) becslése szerint "százezernél jóval többen" érkeztek London központjába "a békés, de hangos családi eseményként" meghirdetett felvonulásra. A demonstrációt - amely a legnagyobb az iraki háború ellen 2003-ban tartott másfélmilliós felvonulás óta - a tavaly májusi választások után ellenzékbe szorult Munkáspárt is támogatja.

A szombati tüntetés méreteit jelzi, hogy vidékről 600 autóbusszal és több tucatnyi különvonattal érkeztek tiltakozók a brit fővárosba. A menet délután elhaladt a miniszterelnöki rezidenciának otthont nyújtó Downing Street előtt, ahol a tömeg műanyag trombitákkal "fütyülte ki" a kormány megszorító politikáját. A megmozdulás rendjére az ezer szakszervezeti rendező mellett 4500 rendőr ügyelt.

A Scotland Yardnak hírek szerint előzetes értesülései voltak arról, hogy anarchista csoportok a tömegbe vegyülve megpróbálhatnak zavargásokat szítani a tüntetés egyes helyszínein. Néhány hete, az egyetemi tandíjak felső határának emelése ellen rendezett londoni diáktüntetés hatalmas anyagi károkat okozó súlyos összecsapásokban torkollt a tiltakozók és a rendőrség között London belvárosában.

Szombaton megerősített rendőri őrizet volt látható a Downing Street ráccsal elkerített bejárata, valamint a pénzügyminisztérium szomszédos épülete előtt. A tavaly májusi választások után kormányra került konzervatív-liberális koalíció a GDP-érték 11 százalékát meghaladó - békeidőben példátlan szintű - államháztartási hiányt örökölt munkáspárti elődjétől.

A deficitet elsősorban a pénzügyi válság idején megrendült helyzetű brit bankszektor feltőkésítésének csillagászati kiadásai okozták. Több brit nagybank azóta is többségi állami tulajdonban van. Az új kormány a választási győzelem után igen meredek konszolidációs programot hirdetett meg. Ennek fő célkitűzése, hogy a hazai össztermékhez mért brit államháztartási hiány 2015-2016-ra alig 1,1 százalékra csökkenjen, a strukturális deficit pedig megszűnjön.

A program alapján átlagosan 19 százalékkal csökken az egyes tárcák költségvetése, a fő áfakulcsot idén januártól 17,5 százalékról 20 százalékra emelték, és a következő négy évben hozzávetőleg 490 ezer közalkalmazotti állás szűnik meg. Ez az állami alkalmazotti gárda csaknem 9 százalékos létszámcsökkentésének felel meg. A szakszervezetek és a Munkáspárt szerint a konszolidációs program mértéke és tempója messze eltúlzott.

Ed Balls, a Labour-árnyékkormány pénzügyminiszter-jelöltje a szombati tüntetésen a BBC-nek kijelentette, hogy a Munkáspárt szerint elég lenne a deficitet a felére csökkenteni a következő négy évben, mert a hiány teljes felszámolását célzó intézkedések "pusztító" hatással járnak a közösségi szolgáltatásokra.

A The Guardian - a legnagyobb brit baloldali liberális napilap - által szombaton közölt felmérés szerint azonban a lakosság jelentős része szükségesnek tartja a megszorításokat.

A lap megbízásából elvégzett országos közvélemény-kutatás során a válaszolók 35 százaléka mondta azt, hogy a kiadáscsökkentésekkel a kormány "túl messzire megy", 28 százalékuk szerint azonban az intézkedések "éppen megfelelő arányúak", 29 százalék pedig egyenesen úgy vélekedett, hogy még keményebb konszolidációs lépésekre lenne szükség.

Olvasóink írták

  • 2. janika 2011. március 27. 12:54
    „Lesz majd ismét jó világ, hisz már folyik a Líbiai gyarmatosítás!”
  • 1. háté 2011. március 26. 16:00
    „Ide nem jön a cionista kommandó?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízezrek tüntetnek Németországban az atomerőművek ellen

Egy nappal a kulcsfontosságú baden-württembergi és rajna-pfalzi tartományi parlamenti választások… Tovább olvasom