Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Tízezrek tiltakoztak Prágában a cseh kormány politikája ellen

Tízezrek tiltakoztak a jobbközép cseh kormány politikája ellen szombaton Prágában.
A Cseh-morva Szakszervezeti Konföderáció (CMKOS) által szervezett megmozduláson az ország minden részéből érkezett, mintegy 50-60 ezer ember vett részt. Felvonulásuk, majd az ezt követő nagygyűlés órákra megbénította a Vencel tér és környékének forgalmát. A tüntetők fütyültek, doboltak, kormányellenes jelszavakat kiabáltak, illetve transzparenseket lengettek.

Néhány szónok a kormány lemondását is követelte. "Elegünk van ebből a kormányból" - skandálta többször is a tömeg. "Nemcsak a szakszervezetek, de számos civil szervezet és több jobboldali gazdasági szakértő is arra hívja fel a figyelmet, hogy a kormány által tervezett reformok nem oldják meg a gazdaság és a társadalom problémáit, hanem elmélyítik azokat" - jelentette ki Jaroslav Zavadil, a CMKOS elnöke. Hangsúlyozta: ha a helyzet nem változik, a szakszervezetek további nyomásgyakorló akciókat szerveznek. A "Nyissátok ki szemeteket" jelszó alatt zajló nagygyűlés szónokai egybehangzóan élesen bírálták a tervezett nyugdíjreformot, az egészségügyi rendszer átalakítását, az adóreformot és a társadalmi segélyek, juttatások megnyirbálását. Jan Keller szociológus szerint elfogadhatatlan, hogy a cseh kormány tovább emelné a nyugdíjkorhatárt, s az embereket még akár 70 éves korukban is munkavállalásra kényszerítené.

"Ez a veszély fenyegeti az ápolónőket, a tűzoltókat, az orvosokat, a mentőket és még néhány szakmát. Ez elfogadhatatlan" - hangsúlyozta Radka Sokolová, a CMKOS alelnöke. "Az a veszély fenyeget, hogy az ország élete káoszba fullad" - állította Tána Fischerová neves cseh színésznő és polgárjogi aktivista, aki a nagygyűlést vezette. A szakszervezeti vezetők szerint a Petr Necas vezette hárompárti koalíciós kormány gyenge és korrupt, ezért nem képes megakadályozni a közpénzek szétlopását, elherdálását. Bírálták a jobbközép kormányt azért is, mert szerintük meg sem próbálja keresni a konszenzust és az együttműködést a baloldali ellenzékkel, a szociális partnerekkel, illetve a széles közvéleménnyel.

A kormány tevékenysége következtében az életszínvonal csökkenése fenyegeti a lakosságot - állították a szónokok. Felmérések szerint a kormány népszerűsége folyamatosan csökken. A legutóbbi májusi országos felmérés azt jelezte, hogy ha most lennének választások, akkor a szociáldemokrata-kommunista baloldal alkotmányos többséget, több mint 120 mandátumot szerezne a 200 tagú képviselőházban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viták és zavarok a szlovákiai népszámlálás körül

Éles viták és szervezési zavarok kísérik az idei szlovákiai népszámlálást, amelynek a május 20-i… Tovább olvasom