Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Tízezer katonát von ki az év végéig Afganisztánból Obama

Az év végéig 10 ezer fővel csökkenti az Afganisztánban szolgálatot teljesítő katonáinak létszámát az Egyesült Államok - jelentette be szerdán Washingtonban Barack Obama amerikai elnök.

A jövő év nyaráig az elnök visszahívja a 2009 decemberben elrendelt csapaterősítésben részt vevő mind a 33 ezer katonát. Ezzel a csökkentés kezdeti szakasza befejeződik, és az amerikai csapatok a továbbiakban olyan ütemben fogják majd elhagyni Afganisztánt, amilyenben az ország biztonsági erői átveszik tőlük a védelmi feladatokat.
Barack Obama bejelentette, hogy jövő év májusában a NATO-országok és a többi szövetséges részvételével Chicagóban csúcstalálkozón vitatják meg az afganisztáni helyzetet és a további csapatcsökkentés ütemezését.
Obama a csapatkivonás indoklásaként elmondta, hogy Amerikának sikerült súlyos, zavart okozó csapást mérni az al-Kaida vezetésére, és komoly veszteségeket okozni a táliboknak, akiket több erődítményükből kiszorítottak. Rámutatott, hogy az Egyesült Államok politikai rendezést szeretne elérni Afganisztánban, ezért az ország biztonsági erőinek és kormányának erősítése mellett részt vállal az afgán nép - beleértve a tálibok - megbékélését célzó kezdeményezésekben.

"Álláspontunk ezekkel a tárgyalásokkal kapcsolatban világos: ezeket az afgán kormánynak kell irányítania, amelynek fokoznia kell képességét, hogy meg tudja védeni a népét, és azoknak, akik részesei akarnak lenni egy békés Afganisztánnak, szakítaniuk kell az al-Kaidával, fel kell hagyniuk az erőszakkal, és be kell tartaniuk az afgán alkotmányt" - jelentette ki az elnök hozzátéve, hogy részben a katonai erőfeszítéseknek köszönhetően az amerikai kormány bízik a haladásban.

Barack Obama kifejezte szándékát, hogy a terrorizmus elleni harcban továbbra is együttműködjön Pakisztánnal. Az elnök elmondta, hogy Irakból, ahol az amerikai haderő befejezte harci küldetését, eddig 100 ezer katonát vontak ki.

Az Egyesült Államok jövőbeni katonai stratégiájával kapcsolatban kijelentette, hogy Amerikának, miként korábbi nemzedékeknek, vállalnia kell egyedülálló szerepét a történelemben.

"Ott, ahol fenyegetve vagyunk, erővel kell válaszolnunk - ám ha ez az erő irányítható, nem szükséges nagy hadseregeket külföldre vezényelnünk. Ha ártatlanokat mészárolnak le és veszélybe kerül a globális biztonság, nem kell majd aközött választanunk, hogy tétlenül álljunk-e, avagy egyedül cselekedjünk. Ehelyett meg kell szerveznünk a nemzetközi fellépést, ahogy azt Líbia esetében tesszük, ahol egyetlen katonánk sincs a hadszíntéren, hanem támogatjuk a szövetségeseinket a líbiai nép megvédésében, és lehetőséget adunk a számukra, hogy maguk határozzák meg a sorsukat" - jelentette ki Barack Obama. Hangsúlyozta, hogy az önrendelkezés elvét támogatva Washington, a saját ideáljainak is megfelelve, támogatni fogja a demokráciára törekvő arab forradalmakat.

Obama befejezésül aláhúzta, hogy Amerika, amely az elmúlt évtizedben a hatalmas államadóssága és gazdasági nehézségei ellenére is 1000 milliárd dollárt költött háborúkra, most az otthoni építkezésre fog összpontosítani.

Olvasóink írták

 • 10. szabo1936 2011. június 26. 18:54
  „9.janika
  Azt nem szabad elfelejteni,hogy a katonak nem gyilkolnak az egy foglakozas (veszelyes az egesegre).Ha valakinek a foglakozasa a poloska irtas azt nem szokas alat-kinzasert foljelentani es amiokor ok irtsak a poloskakat nem valogatnak,hogy ez csip ez meg nem csip!”
 • 9. janika 2011. június 26. 06:34
  „Nyugi én is tisztában vagyok azzal, hogy a színes bőrű emberekből lehetnek, akár kivalló példányok is,de a cigányból sosem lesz pedig úgy szaporodnak mint a nyulak.
  A terroristák pedig azok, akik a másik ember hazájába mennek koholt vádakra építve gyilkolászni.Szinte kéjből.”
 • 8. szabo1936 2011. június 25. 18:19
  „6.janika
  Neked nem a neger gyerekek szuletesevel kelene foglalkozni hanem inkab a szomszed gyerekeivel akiktol ha egy kicsit is figyelmes vagy konyen megtanulhatod a lovari nyelvet.
  Gyerek koromban Ujvarosban laktam (Erzsebet telep) ciganyokat csak nagyon ritkan latam.Most ha Mo latogatok Gyorben csak egy calculatoral lehetne oket megszamolni.Nez korul mielot mas orszagokat kritizalsz!”
 • 7. elemér 2011. június 24. 20:22
  „Tüzerövel lehet megbuktatni a terroristákat. Utána lehet csak demokráciát alkotni. Amerikában már több a szines mint a fehér, és igy van ez a nagyvilágban is. Fehér ember már rég elvesztette a hatalmát, de az USA még mindig világhatalom. Egy világhatalom nem lehet se fehér, se sárga, se fekete. A mi társadalmunk az szines, multikulti és a jövöben is versenyképes. Ezért van az hogy aki tud, az ma is csak Amerikában tart a világ minden tájárol. Szerencse hogy ott vagyunk, mert a ruszki nemsokára megint ijezgetheti a bukott kontinenst.”
 • 6. janika 2011. június 24. 18:23
  „Hát persze a tűzerővel lehet demokráciát jogállamos alkotni!- szerinted.Nem is baj, hogy Amerikában már több a néger gyerek születése mint a fehéreké. Ők nem gyilkos fajta és talán átalakul idővel a Te és a hozzád hasonlók nézete is.”
 • 5. szabo1936 2011. június 24. 17:46
  „3.janika
  Az afgan temetokben sokal nagyob a forgalom az utolso 10 evben mint az Arlingtoni katonai temetoben!Es ez igy is fog maradni amig az afganok be nem dobjak a turulkozot!
  Te erted azt a szot,hogy FIREPOWER!”
 • 4. elemér 2011. június 23. 23:30
  „Ez megint csak mutassa tájékozatlanságodat. Kezd tul drága lenni ez a mulatság. Ott 4 lehetöség volt. Veszits lassan, gyorsan, nagyban vagy kicsiben. Obama ovatos és a középutat választotta.”
 • 3. janika 2011. június 23. 20:56
  „Bocs, az Arlingtoni katonai temető?”
 • 2. janika 2011. június 23. 20:54
  „Nocsak kezd betelni az Wellingtoni temető?”
 • 1. elemér 2011. június 23. 11:04
  „Ez is egy olyan háboru amit nem lehet megnyerni. Partnereink fejös tehénnek nézik az USA-t.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kadhafi: falhoz szorítottak

Elismerte szerdán Moammer Kadhafi líbiai vezető, hogy a Nyugat "falhoz szorította", de mint mondta,… Tovább olvasom