Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Tizenhárom évesen a világ tetején

Fenn állni a világ tetején a legjobb érzés, amit az ember el tud képzelni - jelentette ki a 13 éves Jordan Romero, aki május 22-én 9 óra 45 perckor a világ legfiatalabbjaként feljutott a világ legmagasabb hegycsúcsára.

Romero vasárnap este 6 óra körül ért vissza a 6500 méteren lévő előretolt alaptáborba - tájékoztatott a tibeti hegymászószövetség (CTMA) Lhászában. Romero szombaton támadta meg a csúcsot 7500 méterről, s összesen 14 órába telt, amíg a társaságában lévőkkel együtt feljutott a világ legmagasabb pontjára. Vele tartott édesapja, édesapja barátnője és három serpa.

Romero csapata ezt követően biztonságban visszatért a 7790 méter magasan lévő kettes számú táborba, ahol egy éjszakát töltöttek, majd másnap folytatták útjukat az előretolt alaptáborba. Innen az 5200 méteren lévő alaptáborba indultak, ami azt jelenti, hogy hétfőn még úton voltak. "Jól érzem magam, nincs semmi gond, egy jó tapasztalat, ami után jó érzés biztonságban visszatérni" - mondta Romero műholdas telefonon a Hszinhua hírügynökségnek, és megjegyezte: "Csak azt szeretném mondani, hogy semmi sem lehetetlen és a kor nem számít. Szeretnék másoknak, más gyerekeknek is kedvet csinálni ahhoz, hogy menjenek a szabadba és tűzzenek ki célokat maguk elé". Romero az AP amerikai hírügynökségnek később még részletesebben beszámolt a törétntekről.

A rekord egy dolog, de fenn állni a világ tetején, az a legjobb érzés, amit az ember el tud képzelni - magyarázta. Az utolsó szakasz különösen nehéznek bizonyult a számára, mert gyomorgörccsel volt kénytelen az utat megtenni. Kicsit el is bizonytalanodott, hogy sikerülni fog-e, de végül odafent - mint mondta - a boldogság érzése minden fájdalmat elnyomott. Arra a korábban nyilvánosságot kapott bírálatra, ami elsősorban az édesapjának szólt, Romero a Hszinhua riporterének így válaszolt: "Sok embertől kapunk e-maileket, és sokan közülük bírálják apámat, de meg kell, hogy mondjam, az egész az én ötletem volt. És az elképzelésemet sikerült is megvalósítanom a családommal, akik velem tartottak." A korábbi korrekord egy nepáli fiúhoz, Temba Tembához fűződik, aki 16 évesen mászta meg az Everestet.

A kaliforniai Big Bear hegyi városban született Jordan Romero, édesapja és annak párja 2006 szeptembere és 2009 között megmászta a Kilimandzsárót Afrikában, a Kosciuszkót Ausztráliában, az Elbruszt Oroszországban, az Aconcaguát Dél-Amerikában és az Óceániához tartozó Carstensz Pyramidot. Tervük, hogy decemberben feljussanak az Antarktisz hegyének, a Vinsonnak a csúcsára és ezzel még az év vége előtt teljesüljön álmuk: feljutni a hét kontinens legmagasabb pontjára.

Olvasóink írták

  • 1. obama 2010. május 25. 12:48
    „ez hujeseg.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kettős állampolgárság - A szlovákok fenyegetőznek

Nyomást gyakorlunk a magyar kormányra abban, hogy a törvénynek, amelyet el akarnak fogadni,… Tovább olvasom