Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Tíz áldozata van már az árvíznek Csehországban

Délutánig négy új áldozat holttestét találták meg a megáradt patakok által elöntött elhagyott lakóházakat, gazdasági épületeket és termőföldeket átkutató tűzoltók és rendőrök - mondta újságíróknak Michaela Sedlácková rendőrségi szóvivő. Hozzátette: nem zárható ki, hogy az áldozatok száma tovább emelkedik, mert a váratlanul jött árvíz több tucatnyi autót is elsodort, s az összes elárasztott területet még mindig nem sikerült átkutatni. A tíz áldozat közül heten megfulladtak, hárman szívrohamban haltak meg.
A kora reggeli órákig hat halálos áldozatot követeltek Észak-Morvaországban a heves esőzések okozta árvizek. Egy 55 éves nőt egy folyó sodort el Novy Jicin városában. Ugyanebben a körzetben, Jesenik nad Odrouban három ember fulladt vízbe - mondta a rendőrség szóvivője.

A medrükből kilépett folyók és patakok házakat és utakat öntöttek el, az özönvíz több falut elvágott a külvilágtól. Az érintett régiókban készültséget rendeltek el, több száz embert ideiglenesen kitelepítettek otthonából.

Az árvíz jelentős anyagi károkat is okozott. Egy megáradt folyó közelében eltört egy gázcső, és a környéken kétezer ember maradt gáz nélkül. A hatóságok több vasúti pályaszakaszt is lezártak az áradás miatt. Több közút is járhatatlan, s megnőtt a balesetek száma. Délelőtt tömeges karambol miatt néhány órára le kellett zárni az Olomouc-Ostrava autópályát, amelyet egy helyen elöntött a víz. Az iszapos részen több mint egy tucat autó ütközött egymásnak. Többen megsérültek.

A súlyos helyzetre való tekintettel a nap folyamán ülést tartott az ország biztonsági tanácsa, amely terepjárók és ezer katona azonnali helyszínre küldéséről döntött. Jan Fischer miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány 54 millió, míg a regionális fejlesztési tárca további 45 millió koronás segélyt nyújt a károsultaknak. A Morva-sziléziai régió vezetése 70 millió koronát különített el a károk helyrehozására.

A kár értékét csak a víz levonulása után lehet teljes egészében felmérni. Az útkarbantartási vállalat első becslése szerint csak az úthálózatban keletkezett kár több száz millió korona. Több tucatnyi épület összedőlt, míg több száz víz alá került.

A meteorológiai előrejelzések szerint az özönvízszerű esőzések a következő napokban is folytatódnak.

Szlovákiában mindenütt folyamatosan emelkedik a Duna vízszintje. A szlovák-magyar határfolyó dévényi szakaszán másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben; folyó vízszintje délelőtt meghaladta a 781 centimétert. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szerint délután Révkomáromnál is elrendelték a másodfokú árvízvédelmet.

A bősi vízerőműnél csütörtök reggel hat óta óra van érvényben a másodfokú árvízkészültség. A Pozsony és Párkány közti folyószakaszon a magas vízállás miatt szünetel a hajóforgalom.

A Duna további szlovákiai szakaszain szerda óta első fokú készültség van érvényben.

Dévénynél a Duna rakpartját is elöntötte a víz. A közszolgálati rádió jelentése szerint a megtelt csatornákból ömlik a víz az utcákra, amelyeket lezártak az autóforgalom elől. A nap folyamán védőgátakat építettek a rakparton, nehogy a víz a közeli lakóházakat is elöntse.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Azonosították az Atlanti-óceánba zuhant gép pilótáját

Azonosították a június elsején az Atlanti-óceánba zuhant Air France-gép pilótájának és az egyik… Tovább olvasom