Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Titkos nyugati börtönök működnek Afganisztánban?

Az afgán vezetés szerint Amerika és Nagy-Britannia hat titkos helyen tart fogva afgánokat.
Hamid Karzai afgán elnök kormánya azzal vádolta meg az amerikai és a brit erőket, hogy titkos börtönöket tartanak fenn Afganisztánban - közölte szerdai számában a The Washington Post című napilap.

Az afgán vezetés ténymegállapító bizottságot hozott létre, amely bejelentette, hogy a koalíciós bázisokon hat helyen tartanak fogva afgánokat. Ezt annak ellenére teszik, hogy az ország törvényei szerint afgán állampolgárokat csakis a helyi jogszabályok szerint igazgatott börtönökben szabad őrizni. Kabulban úgy tudják, hogy mind Hilmand, mind Kandahár tartományban három-három ilyen létesítmény működik.

A Pentagon és az Afganisztánban állomásozó koalíciós erők parancsnoksága külön közleményben szögezte le, hogy az afgán kormány minden, fogva tartás céljára használt létesítményt jól ismer. Washingtonban arra hívták fel a figyelmet, hogy a koalíciós erők 96 órán át fogva tarthatják a harctéren elfogott afgánokat.

Kabuli közlés szerint a foglyok között találtak egy olyat is, aki 31 hónapig volt a nyugati erők börtönében.

A The Washington Post rámutatott, hogy az újabb incidens tovább mélyíti az afgán vezetés és a Nyugat közötti bizalmi válságot. A lap emlékeztetett rá, hogy februárban Karzai szabadon bocsáttatott 65 tálib foglyot, annak ellenére is, hogy amerikai diplomaták és parancsnokok figyelmeztették, hogy az elengedettek valószínűleg ismét fegyvert fognak majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjszakai hadgyakorlatot tartanak Kijevben

A városon a május elsejére virradó reggelen katonai menetoszlopok fognak áthaladni. Tovább olvasom