Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Titkos adatgyűjtés: Bécsben kényszerült leszállásra a bolíviai elnök gépe

Bécsben kényszerült leszállásra a bolíviai elnök repülőgépe, miután Franciaország és Portugália megtagadta az átrepülési engedélyt.
13:30 - Agressziónak és a nemzetközi jog megsértésének minősítette szerdán Bolívia ENSZ-nagykövete, hogy Bécsben feltartóztatták és átkutatták Evo Morales elnök különgépét és bejelentette, hogy országa Ban Ki Munhoz, a világszervezet főtitkárához fordul az incidens miatt.

Sacha Llorenti Genfben újságíróknak azt is hangsúlyozta: nem kételkedik abban, az Egyesült Államokból érkezett az az utasítás, hogy az elnöki különgépet az útirány megváltoztatására kényszerítsék.

Franciaország, Portugália és Spanyolország szerinte megsértette a nemzetközi jogot, amikor megakadályozták az elnök gépének visszatérését Bolíviába, azt gyanítva, hogy annak fedélzetén tartózkodik Edward Snowden, a hazájában kémkedéssel vádolt amerikai informatikus, a titkos amerikai adatgyűjtés kiszivárogtatója.

Morales gépe végül - miután Párizs és Lisszabon megtagadta az átrepülési engedély kiadását - az osztrák fővárosban, Bécsben szállt le, ahol fél napon át várakozott. A gépet átkutatták, de a hatóságok nem találták nyomát Snowdennek.

David Choquehuanca bolíviai külügyminiszter hangsúlyozta, a kikényszerített bécsi leszállás arra az alá nem támasztott gyanúra alapozódott, hogy az amerikai informatikus a különgépen tartózkodik. "Nem tudni, ki terjesztette el ezt a hazugságot. Szeretnénk kifejezni elégedetlenségünket azért, mert az eset veszélybe sodorta a (bolíviai) elnök életét".

A mintegy 12 órás bécsi kényszerpihenő után szerdán továbbindult Evo Morales bolíviai elnök repülőgépe.

Michael Spindelegger osztrák alkancellár a helyi hatóságok vizsgálódását követően kijelentette, hogy Snowden nem rejtőzködött a gépen. Hozzátette ugyanakkor, hogy a különgép átkutatásához Morales elnök hozzájárult. "Reptéri kollégáim átkutatták a gépet, megerősíthetem, hogy azon csak bolíviai állampolgárok tartózkodtak" - mondta. Hangsúlyozta: "Morales beleegyezett az önkéntes ellenőrzésbe".

Heinz Fischer osztrák államfő pedig a délelőtt folyamán arról számolt be, hogy a bolíviai elnök gépe előtt nyitva áll a spanyol légtér is.

13:14 - Továbbindult szerdán késő délelőtt Bécsből Evo Morales bolíviai elnök repülőgépe a Snowden-üggyel összefüggő félnapos kényszerpihenő után.
A Moszkvából hazafelé tartó dél-amerikai elnök gépe azért kényszerült leszállni Bécsben, mert több európai ország - köztük Portugália, Franciaország és Spanyolország - először nem adták meg neki az átrepülési engedélyt. Noha technikai okokra hivatkoztak, a bolíviai kormány szerint valójában azért tagadták meg a géptől a légtér-használati engedélyt, mert azt gyanították, hogy a fedélzeten tartózkodik az amerikai adatgyűjtési botrányt kirobbantó amerikai informatikus, a hazájában kémkedéssel vádolt Edward Snowden is.

Francia kül- és légügyi tisztviselők a nap folyamán jelezték: nem igaz, hogy Párizs sem engedélyezte az átrepülést, a különgép soha nem állt ilyen tilalom alatt.

A nap folyamán az osztrák hatóságok és Morales is cáfolták, hogy Snowden a gépen lett volna.

Az osztrák külügyminisztérium közlése szerint az osztrák vámosok hajnalban átvizsgálták a schwechati reptéren veszteglő gépet, de Snowden nem volt a fedélzeten. A bolíviai elnök kíséretében utazott kabinetjének hat tagja, őket az útlevelük alapján azonosították. Az osztrák minisztérium hangsúlyozta, hogy Morales beleegyezett gépének átvizsgálásába.
Morales újságíróknak azt mondta, hogy a spanyol hatóságok is át akarták kutatni a gépét, ő azonban ezt megtagadta, ahogy a bécsi spanyol nagykövetnek azt a kérését is, hogy "igyon meg vele egy kávét" az elnöki gépen.

Evo Morales szavai szerint gépe hazafelé leszáll a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken üzemanyagot tankolni.

A bolíviai elnök élesen bírálta az Egyesült Államokat és az érintett nyugati országokat. Úgy fogalmazott: az eset amerikai provokáció volt és kísérlet arra, hogy megfélemlítsék Bolíviát és más latin-amerikai országokat, illetve mindazokat az országokat, amelyek "nem akarják alávetni magukat az Egyesült Államoknak". Az Egyesült Államoknak mindenhol a világban vannak hírszerzői, könnyedén meggyőződhettek volna róla, hogy Snowden nincs a gépen - hangoztatta.

Az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) ugyancsak éles szavakkal követelt magyarázatot Morales gépének ügyében az érintett nyugat-európai országoktól. "Semmi sem igazolhatja, hogy egy ország legmagasabb hivatalának betöltőjével ilyen tiszteletlenül bánjanak" - jelentette ki Washingtonban a szervezet főtitkára, José Muguel Insulza, aki szerint az eset az elnök "életét veszélyeztette".

Snowden keddi sajtóhírek szerint még a moszkvai Seremetyjevo nemzetközi repülőtér tranzitvárójában tartózkodott. Korábban Oroszországban akart maradni, erről a tervéről azonban letett, miután Moszkva azt a feltételt szabta befogadásához, hogy mondjon le minden olyan tevékenységről, amellyel kárt okozna az Egyesült Államoknak.

Morales, aki a földgázexportáló országok találkozóján vett részt az orosz fővárosban, még Moszkvában azt mondta: Bolívia megfontolná Snowden esetleges menedékkérelmét.

Ausztria is aközé a több mint húsz ország közé tartozik, amelyekhez a Wikileaks portál szerint Snowden menedékjogért folyamodott. Több más országhoz hasonlóan azonban Bécs azt közölte, hogy az oroszországi nagykövetségén beadott menedékkérelem formai okokból nem érvényes, mert menekültjogállást csak már az ország területén tartózkodók igényelhetnek.

Korábban:

Bécsben kényszerült leszállásra szerda hajnalban a bolíviai elnök Moszkvából hazafelé tartó repülőgépe, miután Franciaország és Portugália megtagadta az átrepülési engedélyt. A bolíviai külügyminiszter szerint Párizs és Lisszabon azzal a gyanúval tagadta meg a légtér-használati engedélyt, hogy az Evo Morales elnököt szállító gép fedélzetén tartózkodik Edward Snowden kémkedéssel vádolt amerikai informatikus.

A La Pazban nyilatkozó külügyminiszter cáfolta ezt, hazugságnak nevezve a szóban forgó értesüléseket. Hasonlóan nyilatkozott a bolíviai rádiónak az osztrák fővárosból az elnököt kísérő védelmi miniszter is. A francia és a portugál hatóságok állítólag "technikai okokra" hivatkoztak az átrepülési engedély megtagadásakor.

Kora reggeli információk szerint Franciaország megadta az átrepülési engedélyt az elnöki gépnek, hasonló portugál lépésről egyelőre nem érkezett hír.

Evo Morales bolíviai elnök nem sokkal korábban Moszkvában kijelentette: Bolívia megfontolná Snowden esetleges menedékkérelmét. Az államfő a földgázexportőr országok találkozóján vett részt az orosz fővárosban.

A ZIB 24 osztrák televízió éjjel azt jelentette, hogy Snowden a gépen tartózkodik. Az osztrák külügyminiszter szóvivője ugyanakkor hajnalban azt nyilatkozta, hogy Snowden nem volt a gépen. Michael Spindelegger szóvivője elmondta, hogy Evo Morales elnök és hat munkatársa elhagyta a gépet, és egy bécsi szállodában töltik az éjszakát.

Az eset kapcsán élesen bírálta Franciaországot és Portugáliát a venezuelai kormány. Elias Jaua külügyminiszter nyilatkozatában annak a nézetének adott hangot, hogy Párizs és Lisszabon az átrepülési engedély megtagadásával megsértette azt az immunitást, amely minden államfőt megillet.

Nicolas Maduro elnök - aki Evo Morales bolíviai államfővel együtt Moszkvában tartózkodott - korábban védelmébe vette Snowdent, azt hangoztatva, hogy valami nagyon fontosat tett az emberiség megvédése érdekében, ezért megérdemli, hogy megvédje a világ.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemi erőszak: megverik és meggyalázzák a nőket az egyiptomi tüntetők

Csaknem száz, a kairói Tahrír téren és környékén történt szexuális támadásról számolt be szerdán a… Tovább olvasom