Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Titkos adatgyűjtés: az FBI elismerte, hogy drónokat alkalmaz

Barack Obama amerikai elnök májusban jelentette be, hogy a felfegyverzett drónok alkalmazása kizárólag az Egyesült Államokon kívüli területekre korlátozódik.
Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) "különleges incidensek esetén" felderítő drónokat alkalmaz amerikai területen - ismerte el szerdai, a leleplezett titkosszolgálati adatgyűjtéssel kapcsolatos szenátusi meghallgatásán Robert Mueller, az FBI igazgatója.

Mueller szerint az FBI-nak csak "nagyon kevés" drónja van és azokat "nagyon minimális módon" és "nagyon ritkán" alkalmazza. Kijelentette, hogy az irányítása alatt álló intézmény még a kezdeti szakaszában van a dróntevékenységre vonatkozó szabályozás kidolgozásának.

Barack Obama amerikai elnök májusban jelentette be, hogy a felfegyverzett drónok alkalmazása kizárólag az Egyesült Államokon kívüli területekre korlátozódik. A Fehér Háznak a felfegyverzett pilóta nélküli gépek bevetésére vonatkozó irányelvei szerint ilyen eszközöket csak a nyílt hadszíntereken kívül, olyan övezetekben szabad alkalmazni, ahonnan az Egyesült Államokat "folyamatos, közvetlen veszély" fenyegeti, amely okozójának kézre kerítése megvalósíthatatlan.

A szövetségi hatóságok belföldön alapvetően az országhatárok feletti járőrözésre használják a drónokat és különleges esetekben bűnügyeknél is. Sajtójelentések szerint februárban ilyen eszközt alkalmaztak, amikor Alabamában egy fegyveres lelőtte egy iskolabusz sofőrjét és túszul ejtette annak egy ötéves utasát.

A júliusban leköszönő Mueller a szenátus igazságügyi bizottsága előtt szerdán védelmébe vette az adatforgalom megfigyelését és kijelentette, hogy a telefonos híváslisták elemzése 10-12 alkalommal járult hozzá terrorcselekmények megakadályozásához. Az FBI igazgatója hangot adott meggyőződésének, hogy a kommunikáció a terroristák leggyengébb pontja.

Mueller hangsúlyozta, hogy híváslistáknak a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) általi figyelése révén meg lehet akadályozni egy újabb esetleges szeptember 11-ét vagy Bostont. (Utóbbi utalása a bostoni maratonon április 15-én elkövetett kettős bombarobbantásra gondolt.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az FBI nem keresi tovább Jimmy Hoffát

Lezárta a kutatást a 38 éve eltűnt szakszervezeti vezető, Jimmy Hoffa maradványai után szerdán az… Tovább olvasom