Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 14°C Még több cikk.

Titkos adatgyűjtés - Ezt gondolják NSA ügyben

Alig gyakorolt hatást honfitársaira Barack Obama amerikai elnök a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) adatgyűjtési- és hírszerzési tevékenységének megváltoztatásával.
A Pew kutatóintézet és a USA Today című napilap közös felmérése szerint az amerikaiak fele nem hallott egy szót sem Obama múlt héten pénteken elmondott beszédéből, amelyben a változtatásokat részletezte.

Akik figyelemmel követték a bejelentést, azoknak a 73 százaléka úgy vélte, hogy az elnök által kezdeményezett módosítások nem sokat érnek a polgárok magánéletének védelmében. E táborban mindössze 21 százalék gondolja úgy, hogy a reform eredményes lesz.

A megkérdezettek 70 százaléka úgy vélte, hogy nem szabad feláldozni a magánéletet és a szabadságot a terrorizmus elleni küzdelem javára.
Az utóbbi hónapokban növekedett az amerikai közvéleményben a vitatott hírszerző programok elutasítottsága. Júliusban 44 százalék nem értett egyet a Nemzetbiztonsági Ügynökség Edward Snowden által leleplezett kémprogramjaival, ez az arány januárra 53 százalékra emelkedett. Mindazonáltal - és dacára a kételkedésnek - az amerikaiak 56 százaléka, 36 százalék ellenében, büntetőjogi pert indítana és bíróság elő állítaná Snowdent, az NSA volt szerződéses alkalmazottját.

A közvélemény-kutatás január 15. és 19. között készült 1504 személy megkérdezésével, a statisztikai hibahatár 2,9 százalék.

Az amerikai elnök a jelfelderítés (rádió, elektronikus és egyéb műszaki eszközökkel végzett hírszerzés) gyakorlatának átalakításáról pénteken mondott beszédében ígéretet tett arra, hogy a jövőben nem fogják lehallgatni a baráti kormányok vezetőit. Obama azonban elsősorban az amerikaiakat igyekezett megnyugtatni arról, hogy az Egyesült Államok hírszerzése mérlegelni fogja a magánélet sérthetetlenségével kapcsolatos aggályokat az adatgyűjtés során.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekeket mészárolt le a drogkartell

Személyazonosságukat még nem tudták megállapítani, és sem a gyilkosok kiléte, sem az indíték nem… Tovább olvasom