Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

˝Tiszta hülyeség, hogy Magyarország nem demokrácia˝

A magyar kormány tevékenységének számos pontját lehet bírálni, az azonban nem helytálló megállapítás, hogy Magyarország nem demokratikus ország - mondta Klaus von Dohnanyi.
A magyar kormány tevékenységének számos pontját lehet bírálni, az azonban nem helytálló megállapítás, hogy Magyarország nem demokratikus ország - mondta Klaus von Dohnanyi német szociáldemokrata politikus kedden Berlinben, a magyar nagykövetség egy rendezvényén.

A Két ország identitása című pódiumbeszélgetésen, amelyen magyar gyökerekkel rendelkező neves németországi személyiségek vettek részt, a volt oktatási és tudományos miniszter, Hamburg egykori polgármestere kiemelte: tavaly Magyarországon megbeszélést folytatott számos vezető politikussal, köztük Orbán Viktor miniszterelnökkel, és tapasztalatai alapján úgy véli, "természetesen történtek hibák", de "tiszta hülyeség" arról beszélni, hogy Magyarország nem demokrácia.

A rendezvényt Bela Anda, a Bild című lap főszerkesztő-helyettese, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Zöldek Gerhard Schröder vezette egykori kormányának szóvivője vezette. Hangsúlyozta, hogy a pódiumbeszélgetés témája nem a magyar politikai helyzet, de nem is hagyhatják figyelmen kívül az aktuális vitákat.

Egyebek között felidézte, hogy a beszélgetés egyik részvevője, Georg Paul Hefty, a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív lap egykori rovatvezetője egy korábbi fórumon kifejtette, hogy a Magyarországról szóló német sajtóbeszámolók gyakran "egyoldalúak". Hefty a moderátornak arra a kérdésére, hogy mi lehet ennek az oka, elmondta: a jelenség mindenekelőtt kommunikációs problémákra vezethető vissza. A német újságírók hagyományosan kritikus beállítottságúak, a Magyarországgal foglalkozó német újságírók pedig rendszerint nem tudnak magyarul, ezért a fejleményekről nem első kézből, hanem közvetítők útján szerzett információk alapján készítik kritikus hangvételű beszámolóikat. A kép torzulásához, egyoldalúságához vezet az is, hogy a magyarok "bámulatra méltóan öntudatosak", ami "kívülről dacosságnak tűnik" - mondta Paul Georg Hefty.

Klaus von Dohnanyi - Dohnányi Ernő zeneszerző, zongoraművész, karmester unokája - ezzel egyetértve hangsúlyozta: a kormánynak sokkal többet kell tennie szándékainak és tevékenységének megismertetéséért, a Magyarországgal foglalkozó külföldieknek pedig jóval alaposabban kell tanulmányozniuk a tényeket.

Hozzátette: a magyarországi folyamatok megértéséhez tudni kell azt is, hogy a magyar szabadságszerető nép, és évszázadokig idegen urak elnyomása alatt élt. "Nem nagyon ügyes", amikor Orbán Viktor arról beszél, hogy korábban Moszkva, most pedig Brüsszel parancsolgat, de kijelentését a magyar történelem összefüggésrendszerében kell értelmezni - mondta Klaus von Dohnanyi.

A pódiumbeszélgetésen részt vett Ildiko von Kürthy író és Ungvári László, a Berlin térségében fekvő Wildauban működő műszaki főiskola vezetője. A beszélgetést nagyjából 70 fős, többnyire németekből álló közönség követte, köztük több diplomata. A kedd esti rendezvényt a Daimler autógyártó társaság fővárosi képviseletén a Mercedes-Benz Gallery-ben tartották meg.

Olvasóink írták

 • 8. oxana 2013. március 27. 15:00
  „Szerintem Klaus von Dohnanyi másképpen, nyiltabban mondta volna meg véleményét Magyarországról, ha nem a magyar nagykövetség rendezvényén lett volna. Orbán "nem nagyon ügyes" kifejezését (korábban Moszkva, most meg Brüsszel parancsolgat) veszélytelennek állítja be. Brüsszel nemcsak Magyarországnak dirigál. A másik felszólalás (a magyarok bámulatra méltóan öntudatosak) jól hangzana, ha nem lenne dacos, önfejü, fejjel a falnak rohanó íze. Ezek az én gondolataim. Sokan biztos másképp látják, de hát ez a demokrácia, igaz? Aki nem osztja véleményemet, nem az ellenségem.”
 • 7. elemér 2013. március 27. 13:04
  „Azért érdemes tisztázni hogy sokféle demokrácia van. Szingapor is demokrácia, de nem nyugati értelemben. Mo. pedig kétes hogy megfelel az unios demokráciának és erröl van szó. Orbán külön uton jár és mellébeszél.”
 • 6. elemér 2013. március 27. 12:53
  „Nicsak, soha nem hittem hogy valaha a pengével egy lapon leszek. Ezt amit irt nagyon jól tudják az unioban és az usa-ban azok akiknek tudni kell. Itt minden csupán a magyaroktol függ, akiket korlátoznak. Kik azok a magyarok ? Nem azok akik magukat úgy képzelték mikor Orbánra szavaztak.”
 • 5. knifemaster 2013. március 27. 12:35
  „4. öröksoproni 2013.03.27. 11:25
  "Megyünk valami feudalista, egypártrendszerű diktatúra felé"

  Dehogy megyünk,már ott vagyunk.
  A gengszterváltásnál az egypólusú pártrendszerből többpólusú egypártrendszer lett.Megkapta a nép is amit hinni akart és minden ment tovább.”
 • 4. öröksoproni 2013. március 27. 11:25
  „Demokrácia akkor lenne, ha pl. nem vonták volna vissza a Sirály működési engedélyét, csupán azért, hogy a diákok ne tudjanak szerveződni. Megyünk valami feudalista, egypártrendszerű diktatúra felé, ahol mindenki ellenség, akinek önálló gondolata van. Ha végeztünk a külső ellenséggel, majd keresünk belső ellenséget, pont, mint a kommunisták.”
 • 3. elemér 2013. március 27. 07:29
  „Itt nem arrol van szó hogy van e ott demokrácia, hanem arrol hogy nincs egyensuj. Megváltoztatták az alkotmányt ami a demokráciát veszélyezteti. A bólogató képviselök maguk se tudták hogy mit csinálnak. Utána zárt ajtók mögött ünnepeltek. Az hogy ilyesmit a sajtó és az unio nemtud, mert magyarul nem értenek abszurditás.;))”
 • 2. háté 2013. március 27. 06:34
  „Hamburg egykori polgármestere kiemelte: tavaly Magyarországon megbeszélést folytatott számos vezető politikussal, köztük Orbán Viktor miniszterelnökkel, és tapasztalatai alapján úgy véli, "természetesen történtek hibák", de "tiszta hülyeség" arról beszélni, hogy Magyarország nem demokrácia.
  - hogy mi az igazság, tények, kit érdekel a lényeg a négyszemközti duma!- és itt a demokrácia.
  Nincs demokrácia, idegenek telepedtek ránk szívják vérünket!”
 • 1. elemér 2013. március 27. 00:45
  „"mondta Klaus von Dohnanyi német szociáldemokrata politikus kedden Berlinben, a magyar nagykövetség egy rendezvényén, amelyen magyar gyökerekkel rendelkező neves németországi személyiségek vettek részt."
  Tiszta hülyeség az MTI-tol. Azok vettek részt akiket meghivtak, és azt mondták vagy azt közlik, amit a szájukba raktak. Ha mo. demokrácia, akkor ilyesmire nem is lenne szükség és nem birálnák Orbánt.;))”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bocsánatkérésre készül a lemondott CIA-igazgató

Házasságtörő viszonya miatt nyilvános bocsánatkérésre készül a lemondása utáni első nyilvános… Tovább olvasom