Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Timosenko és Juscsenko alakíthat kormányt Ukrajnában?

Ukrajnában egész éjszaka tartott a szavazatok összeszámlálása a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokat követően. az exit-poll adatok szerint a Timosenko-blokk 31,5, valamint a Juscsenko elnök mögött álló Mi Ukrajnánk párt 13,4 százalékos eredménye együttesen néhány fős többséget jelenthet a narancsos koalíciónak.
A legfrissebb adatok szerint a választók 62,93 százaléka járult az urnákhoz. A közvetlenül a szavazóhelyiségek bezárása után közzétett exit-poll eredmények az ellenzék győzelmét jósolják. Az úgynevezett nemzeti exit-poll adatai szerint a voksok 35,2 százalékát kapná a Viktor Janukovics kormányfő vezette Régiók Pártja. Meglepetés, hogy a felmérés értelmében a Julija Timosenko nevét viselő ellenzéki választási tömörülés, a BjuT 31,5 százaléknyi szavazatra számíthat. Ez mintegy 8-9 százalékkal lenne több a korábban jelzettnél.

A Viktor Juscsenko államfőt támogató, ugyancsak ellenzéki Mi Ukrajnánk-Nemzeti Önvédelem választási tömörülés a becslések szerint 13,4 százalékkal lehet a harmadik. A két volt ellenzéki párt képviselői máris jelezték, hogy nincs akadálya a kormányalakítási tárgyalások megkezdésének a végeredmény kihirdetése után.

A jelek szerint bejutott még a parlamentbe az Ukrán Kommunista Párt (5,1 %), valamint Volodimir Litvin választási tömörülése (3,7%) is.

Ugyanakkor kimaradhat a törvényhozásból az eddig az Olekszandr Moroz pártelnök személyében a házelnököt adó Ukrán Szocialista Párt (2,5%), miután szavazataik száma nem érheti el a felmérés szerint a parlamentbe jutáshoz szükséges 3 százalékos küszöböt. Általában nem térnek el jelentősen ezektől az adatoktól a párhuzamosan végzett exit-pollok eredményei sem. A pártok saját szavazatszámlálásainak ezekben az órákban közzétett számai azonban helyenként jelentősen eltérnek. Annyi máris bizonyos, hogy szoros végeredmény várható, a két szembenálló politikai tömörülés egyike sem számíthat jelentősebb többségre a 450 fős törvényhozásban.

Ukrajnában a nyugatbarát ellenzék és az oroszbarát kormányoldal egyaránt saját magát tarja az előrehozott választások győztesének. Julija Timosenko, a választóktól a második legtöbb szavazatot begyűjtő tömb vezetője máris bejelentette igényét a kormányalakításra. A vele szövetséges Mi Ukrajnánk - Népi Önvédelem tömörülés támogatja ezt.

Válaszul Viktor Janukovics, az ország orosz ajkú keleti felére támaszkodó eddigi miniszterelnök közölte: saját pártját, az előzetes eredmények szerint legtöbb szavazatot szerző Régiók Pártját tartja a választások győztesének. A hivatalos eredményeket később teszik közzé Ukrajnában.

Megfigyelők egyelőre óvatosságra intenek az exit-pollok értékelésével kapcsolatban. Mindenekelőtt a kispártok eredményeinek tekintetében lehet jelentős eltérésekre számítani, mutatnak rá, ahol néhány tized százaléknyi különbség dönthet a parlamenti jelenlétről. Arra is felhívják a figyelmet az ukrajnai viszonyokra utalva, hogy amennyiben történnek egyáltalán kísérletek a választási eredmények meghamisítására, azokra a szavazatok összeszámlálásakor, tehát éppen ezekben az órákban lehet számítani, s a pártok is a további események fényében döntenek arról, miként értékelik a választásokat.

Maga a voksolás egyébként komolyabb incidensek nélkül zajlott, a számos szabálytalanság mellett tömeges csalási kísérletekről eddig sehonnan sem érkezett jelentés.

Az előrehozott választásokra azután írták ki, hogy Viktor Juscsenko államfő tavasszal feloszlatta a Legfelső Tanácsot a narancsos forradalom ellenzékbe szorult erői és az oroszbarát Viktor Janukovics miniszterelnök vezette kormánypártok között állandósult politikai válság miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izrael palesztin foglyokat enged szabadon hétfőn

Izrael 87 palesztin foglyot enged szabadon hétfőn - közölte az izraeli börtönfelügyelet szóvivője.… Tovább olvasom