Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Timosenko-per: ˝A lincselés klasszikus esete˝

A lincselés klasszikus esetének nevezte az ellene indított pert Julija Timosenko volt ukrán kormányfő, ellenzéki vezető.
"A lincselés klasszikus esetének" nevezte csütörtökön az ellene indított pert a hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolt Julija Timosenko volt ukrán kormányfő, ellenzéki vezető. Perének végén Timosenko kijelentette: "Már meg kellett volna hozniuk a felmentő ítéletet, és véget kellett volna vetniük Ukrajna megalázásának. A show azonban folytatódik".

Az ügyész hétévi börtönbüntetés kiszabását kérte a volt miniszterelnökre. Miután a bíró felszólítása ellenére hetekig ülve beszélt, az ellenzéki vezető ezúttal felállt, és hívei felé fordulva kijelentette: "Ez egy klasszikus lincsbíráskodás. Az ügyet meghamisították. Semmilyen bizonyíték nincs a bűnösségemre". Timosenkót azzal vádolják, hogy 2009-ben kormányfőként Ukrajnára nézve hátrányos gázszállítási szerződést kötött Oroszországgal. A volt kormányfő tagadja a vádat, és hangoztatja, hogy Viktor Janukovics elnök bosszújáról van szó, aki szoros versenyben győzte le őt a 2010. februári elnökválasztáson. Az Egyesült Államok és az Európai Unió szerint a június végén kezdődött per politikai indíttatású. Felszólították Viktor Janukovicsot a politikus szabadon bocsátására.

Az Oroszországgal megkötött gázszállítási szerződések kapcsán Timosenko közölte: "Törvényesen, hatékonyan és korrektül jártam el. Ha ma megismétlődnének a körülmények, ma is így tennék". "Nincs semmi, amit igazolnunk kellene, semmi, amivel szemben védekeznünk kellene" – jelentette ki Timosenko, aki szerint "az ítéletet az elnöki hivatal írta meg". "Meggyőződésem, hogy az ítélethirdetés után az európai igazságszolgáltatás teljes mértékben rehabilitálni fog bennünket" – jelentette ki az ítéletére váró politikus. A per megosztotta a volt szovjetköztársaság közvéleményét és Janukovics-ellenes tüntetéseket váltott ki. Az Európai Unió figyelmeztette Janukovicsot, hogy veszélybe kerülhet az unióval kötendő társulási szerződés aláírása, ha Timosenko börtönben marad. Az ukrán elnök pénteken és szombaton találkozik Varsóban az unió vezetőivel a keleti partnerségi csúcstalálkozón.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rt-k lesznek a kórházak, 2400 orvos felmond Szlovákiában

A legalább 2411 szlovákiai orvos ezzel tiltakozik az alacsony bérek és a kórházak részvénytársaságokká alakítása ellen. Tovább olvasom