Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Times-vezércikk és értékelő írások a magyar médiatörvényről

Vezércikket és külön értékelő írásokat is közöl a londoni The Times a magyar médiatörvényről.
A vezércikk, amely a patinás konzervatív brit napilap előfizetéses internetes honlapján már csütörtök hajnalban megjelent, a "Press Ganged" főcímet viseli; alcíme szerint "Az új magyarországi médiakorlátozások sértik a szabadságjogokat és az európai értékeket". A "Press Ganged" főcím összetett értelmezésű szójáték: a "Press" a sajtó angol megfelelője, ám a "Press Ganged" kifejezés a modern angol zsargonban azt jelenti, hogy valakit erőszakos meggyőzési módszerekkel szorítanak rá az engedelmességre. Eredete a korábbi évszázadokra nyúlik vissza, amikor katonai kényszertoborzó osztagok - "press gangs" - járták az országot, civileket hajtva erőszakkal fegyveres szolgálatra. A The Times vezércikke szerint a kommunizmus utolsó éveiben Magyarország vezetői a liberalizáció élvonalában járóknak tartották magukat, ám mégis képtelennek bizonyultak arra, hogy megértsék a szabadság iránti népi vágyakozást, és Kelet-Európa önkényuralmi vezetőivel együtt elsöpörték őket. Utódaikról pedig most kiderül, hogy nem tisztelik sokkal jobban az alkotmányos politizálást és a szabad sajtót.
A magyar parlament által e héten elfogadott törvény alapján minden újság, folyóirat, műsorszóró és honlap állami cenzúrának lesz kitéve. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nevű szervezet - amelynek funkcióját elfedi e siváran bürokratikus elnevezés - az "egyensúly" és a "méltóság" rosszul körülírt meghatározásainak érvényesítését írja elő a médiának, hatalmas pénzbírságok terhe mellett. A gazdasági válság közepette Orbán Viktor nagy parlamenti többséget szerzett áprilisban, és Magyarországon azóta populista és antiliberális törvények sorát léptették életbe - áll a The Times vezércikkében.

A lap szerint a médiára kirótt korlátozások nyomán az ország most már aggasztóan közel került egy olyan egypárti államrendszerhez, amelyben a bírálatot nem csupán helytelenítik, de büntetik is. A hatóság tagjainak mindegyikét a Fidesz nevezte ki, és mindegyikük e párthoz tartozik. Vezetőjét 2020-ig nem lehet elmozdítani posztjáról, és rendeleteket adhat ki a médiának, anélkül, hogy e dekrétumokat a parlament elé utalná. A szabadság e korlátozásait még jobban kihangsúlyozza egy ironikus diplomáciai baleset: Magyarország január 1-jével átveszi az EU soros féléves elnöki tisztségét. Az ország még nem folyamodott a kommunista érában megismert kisszerű zsarnoki módszerekhez, az európai nemzetek családjának értékeivel azonban szembekerült.

Az EU-nak egyesült erővel tiltakoznia kell - fejeződik be a The Times csütörtöki vezércikke. A lap internetes kiadásának Európa rovatában ezzel egy időben Karacs Imre publicista írása is megjelent, "A magyar média elhallgattatása felfordulást okoz az EU-ban" címmel. A cikk szerint az EU válsággal kénytelen szembesülni, mivel azt az országot, amely a következő hat hónapra éppen átvenni készül az unió vezetését, "felfüggesztéssel fenyegetik", amiért önkényuralmi rendszer felé sodródik. Magyarország éppen azon a napon veszi át a soros EU-elnökséget, amikor konzervatív kormánya vissza akarja állítani az állami cenzúrát, két évtizeddel a kommunizmus bukása után. Denis MacShane, az előző, munkáspárti brit kormány volt EU-ügyi államtitkára azt mondta a The Timesnak, hogy "most reflektorfénybe kerül Magyarország, és politikai uralkodó osztályának nagyon nem európai hozzáállása a média, valamint az igazságszolgáltatás szabadságához és függetlenségéhez". MacShane kijelentette: az első magyar EU-elnöki félév ki fogja hangsúlyozni azokat az okokat, amelyek miatt sokan egyetértenek abban, hogy most már el lehet törölni ezeket a féléves elnökségeket.

Az írás szerint Orbán Viktor hazai népszerűségét erősítette nacionalizmusa, amely azonban külföldön Jörg Haiderrel, a néhai osztrák szélsőjobboldali vezetővel való összehasonlításokra ad okot. A szerző szerint szinte elképzelhetetlen lenne egy olyan ország kiközösítése, amely éppen az EU-elnöki tisztséget tölti be, ám német politikusok éppen ezt követelik. A lap idézi Jürgen Trittint, a német Zöldek frakcióvezetőjét, aki szerint "az európai értékeket nem szabad feláldozni az ostoba nacionalizmus oltárán ... ez érvényes volt Haiderre, és most érvényes Magyarországra is".

A The Times internetes kiadása azonban csütörtökön közölt egy harmadik írást is, Roger Boyestól, a lap veterán európai tudósítójától, aki szerint egyes nyugati reakciók - például Trittin azon felvetése, hogy az EU ne adja át Magyarországnak az elnökséget a médiatervek törléséig - eltúlzottak. Boyes szerint Nagy-Britannia rágalmazásellenes jogszabályai - amelyek sokba kerülhetnek -, vagy az olaszországi politikai és médiaérdekeltségek szövevénye nem nyújt igazán erős alapot Európa új demokráciáinak bírálatához. Németországban a politikusok rendszerint ragaszkodnak minden interjú szövegének ellenőrzéséhez, és fenntartják a jogot válaszaik megmásítására. Magyarországot az időzítés miatt bírálják, a közeledő EU-elnökség ugyanis az országra irányította a reflektorfényt.

Más közép-európai demokráciák is megsértik azonban a nyugati normákat, Lengyelországban például az "iskolai homoszexuális propaganda" - valójában az Aidsről szóló ismertető szórólapok - tilalmát fontolgatják, és az országnak kemény abortuszellenes törvényei vannak, a romák pedig a térség egészében diszkriminációtól szenvednek - írja Boyes. A szerző szerint a térség nem készül visszazuhanni a háború előtti ultranacionalizmusba. "Ébernek kell maradnunk a sajtószabadság ügyében, de Magyarországot nem szabad összekeverni Vlagyimir Putyin Oroszországával, ahol a kritikai újságírás valóban károsíthatja az egészséget" - fejeződik be Boyes írása.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. elemér 2010. december 26. 10:03
  „Mindenkinek kellemes ünnepeket kivánok Ámerikábol !

  http://www.youtube.com/watch?v=S6f2uF_ddKQ”
 • 26. SC 2010. december 25. 22:05
  „Így van Szabó úr! Aztán csodálkozik,ha visszanyal a fagyi... :-)
  Amilyen az adjonisten,olyan a fogadjisten! Ámbár ez nem az én stílusom,de kiprovokálta belőlem ez a ...”
 • 25. SC 2010. december 25. 21:52
  „Nagyon laza,elemér!Kellemes ünnepeket neked is!”
 • 24. elemér 2010. december 25. 21:44
  „Boldog karácsonyt kivánok mindenkinek !

  http://www.care2.com/send/pickup/035/822/000/824/143/854”
 • 23. elemér 2010. december 25. 10:02
  „Ez engem a G.W.Bush korszakra emlékeztet. Elég sikertelen volt és sokat vesztett azország prestizs´ben és gazdaságilag. Világválság Bush elnöksége alatt volt és a nyugdijasok befektetései is elusztak.”
 • 22. SC 2010. december 24. 18:30
  „Boldog karácsonyt,meir! Jézus ölelje át lényedet!!!:-)”
 • 21. meir 2010. december 24. 13:40
  „20-as!
  koltozzon az csak valahova mashova!!!
  nekem NEM Kell!!”
 • 20. SC 2010. december 24. 09:57
  „Jézus költözzön a szívedbe,öreg! :-)”
 • 19. meir 2010. december 24. 04:47
  „Upsz!elirtam!
  helyesbites,; Hevron ugy 40 Km-re delre van Nazareth-tol!!
  Hevron-tol eszakkeletre ugy 15 Km-re van Yirushalaim,az meg mar Samaria tartomanyhoz tartozik teruletileg!!
  de persze majd egy Goy megmagyarazza "ezt is" egy zsidonak aki itt Izraelben el!!”
 • 18. meir 2010. december 24. 04:44
  „16-os!!
  <moderálva>
  Yeshua GALILEA-i volt!! ugyanis NAZARETH ott van!!
  JUDEA hatara Hevron!!-az meg Nazareth-tol ugy 40 Km-re van eszakra!!
  mar az ujszovetseg is igy nevezi,; "a galileen"!!”
 • 17. SC 2010. december 23. 23:15
  „Helló annobon!
  Nem kell olyan messze menned,hogy swasztikát láss!A honfoglaló magyaroknál is megvolt,de a mostani Magyarország területén is használták a kelták,a rómaiak/csodaszép emailos szwasztikás fibuláik voltak!/ és a a Szarmaták is.Európa területén a vikingektől kezdve a Balkánig majd minden nép használta!.Nincs benne semmi ördögi...”
 • 16. Pofátlan 2010. december 23. 20:47
  „meir !
  Van bőr a pofádon karácsony előtt másokat vallási meggyőződésében gyalázni.
  Yeshua (Jézus) valóban Dávid nemzetségéből származott, ellentétben gyalázkodó írásoddal.
  De hát mit várhatunk egy szélsőségesen soviniszta kaftánostól.”
 • 15. Primax 2010. december 23. 20:13
  „Egy kis adalék a #14-hez :
  - Handelsblatt: Orbán úr Magyarországa többé nem szabad ország a média számára
  - Die Welt: Magyarország mint vezéri állam
  - Frankfurter Rundschau: Tíz nappal az unió soros elnökségének átvétele előtt a magyar kormány arcul csapja európai partnereit
  - Gazeta Wyborcza: Valakinek végre meg kellene mondania Orbánnak: "Viktor, hibázol"!
  - Romania libera: Orbán Viktor a magyarországi sajtó nyakára lép
  - Corriere della Sera: Az újságokat Magyarországon a kormány alá vetették
  - Angela Merkel német kancellár óvott a jogállamiság alapelveinek megsértésétől
  - Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerint a törvény ellentétes 500 millió európai alapértékével
  - Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője úgy látja, Budapestnek komoly problémái lesznek
  - Jürgen Trittin, a németországi Zöldek frakcióvezetője szerint Magyarországtól el kell venni a soros elnökséget”
 • 14. Primax 2010. december 23. 20:09
  „"Az új médiaszabályozás egységes, átlátható, európai szabályozási környezetet teremt, erősítve a sajtó szabadságát, a tisztelet kultúráját, a kiskorú gyermekek védelmét és az emberi méltóságot"- írja Szijjártó Péter csütörtök esti közleményében az új médiatörvényről, ami szerinte ,,egy igazi európai jogszabály". ( fn.hu - ma )
  Nem ez a baj.
  A baj az, hogy ezt ők - a narancsosok - el is hiszik.
  Mintha nem is ezen a földön járnának.
  Egész Európa felhördül, de szerintük mindenki tök hülye.
  Csakis nekik van igazuk.
  Kész elmebaj.”
 • 13. meir 2010. december 23. 17:45
  „10-es!
  -"manapsag az Indiai ceremoniakban...."-!
  Az mar ott megvolt-(Svasztika=Napszimbolum)-megvolt tobbezer evvel a Nacik elott is!!
  ugyanugy mint ahogyan letezik Indiaban Pandzsab allamban az un,; "ARJA" kaszt is tobbezer eve!!”
 • 12. meir 2010. december 23. 17:42
  „Ostor bezzeg most szzegyenlosen lapit <moderálva>!!”
 • 11. meir 2010. december 23. 17:40
  „7-eske!!
  menjel muzeumba es nezzed meg a korabeli ,kepeket!!!
  mindegyiken 6-agu a Beth Leem-i csillag!!
  utalas arra-(hamis!!!)-hogy Yeshua David nemzetsegebol szarmazna!!
  ezert is 6-agu a csillag= Maguen David!!
  hamis az utalas!!
  1,; David Judea-i szarmazasu!
  2,;Yeshua Galilea-i!!
  eg-es-fold a kulombseg!!”
 • 10. annobon 2010. december 23. 17:06
  „"mi a különbség a hatágú és az ötágú csillag között?" Jah amúgy tudom, de ugye ha egy 5-6 éves gyereket megkérünk, hogy rajzoljon le egy csillagot, mit fog tenni? Az esetek 99 %-ban vagy ötágút rajzol, vagy hatágút. Ez a csillag, mint tiltott vagy nem tiltott önkényuralmi jelkép egy marhaság szvsz. Oké a vörös ötágú és a kék Dávid-féle tényleg jelképek. Jah, bocs, hogy aHeineken söré is ötágú piros? Attól még finom és sokan is veszik. A Texas-rangerek is ötágút viselnek, mégsem kommunisták. Hatágú csillag az országházi karácsonyfán? Hát istenem! Gondolom nem kék színű volt! Kár ilyeneken fennakadni. Jah és még valami! A horogkereszt sem csak egy önkényuralmi jelkép, hanem ősi indián szimbólum (lásd: swastika)
  "A szvasztika egy egyenlő szárú kereszt, aminek a szárai derékszögben megtörtek. Egyike a legősibb jelképeknek, számtalan kultúrkörben használták" Az indiánokon túlmenően például: "Manapság az indiai vallási és polgári ceremóniákban rendszeresen használják. A legtöbb indiai templomot, esküvőt, fesztivált és ünnepséget szvasztikákkal díszítik. A 20. század elejére az egész világon elterjedt, a jó szerencse jelképeként használták. Rudyard Kipling felhasználta a könyvein borítóján, Robert Baden-Powell pedig a cserkészmozgalomban." Erről is ennyit...”
 • 9. Túrabakancs 2010. december 23. 14:43
  „annobon!
  Nem az a kérdés hogy hol gyártották azt a katracot, hanem hogy ki
  rakta oda, ill. kinek az ötletére. :)
  Remélem tudod hogy mi a különbség a hatágú és az ötágú csillag között?!
  Ölég sok...”
 • 8. annobon 2010. december 23. 10:25
  „Jah azt vágom, de mi köze a zsidókhoz? Szerintem azt a csillagdíszt, mint minden mást is Kínában gyártották!”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elefántcsontpart: Gbagbo nem távozik a hatalomból, de kezet nyújt Ouattarának

Laurent Gbagbo elefántcsontparti elnök egy kedd esti rádiós-televíziós beszédében ismét leszögezte,… Tovább olvasom