Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Tiltakoznak az észt lapok az új médiatörvény ellen

Tiltakozásba kezdtek pénteken az észtországi lapok a csütörtökön elfogadott, erősen vitatott médiatörvény miatt.

A vezető orgánumok kommentárjaikban élesen bírálták a jogszabály azon pontját, miszerint a jövőben mértékében nem korlátozott pénzbüntetés szabható ki a tények "nem megfelelő értékeléséért".

Az Eesti Päevaleht című napilap vezércikkében azt írta, hogy a törvény az uralkodó pártok "gyűlöletes alkudozásának" az eredménye, és nemcsak a sajtószabadságot veszélyezteti, hanem az egyén véleménynyilvánítási szabadságát is megbéklyózza, tekintettel arra, hogy a jövőben egy bíróság bármilyen kritikai megjegyzést besorolhat a "tények nem megfelelő értékelésének" kategóriájába. Ez azt jelenti, hogy ha például egy nyugdíjas egy tüntetésen "rablónak" nevezi a kormányfőt a nyugdíjcsökkentés miatt, akkor a törvény értelmében pénzbírsággal sújtható - hozza fel példaként az újság.

Az Ohtuleht című bulvárlap, illetve az Äripäev című gazdasági újság pénteki számának hasábjain hasonló kommentárokat lehetett olvasni. Utóbbi felszólította a Toomas Hendrik Ilves észt elnököt arra, hogy ne írja alá a vitatott törvényt.

Márciusban a vezető lapok a törvényjavaslat elleni tiltakozásként egy-egy oldalukat üresen hagyták. A törvényre végül csütörtökön rábólintott a törvényhozás: 50 képviselő 12 ellenében elfogadta a jogszabályt, 100 honatya tartózkodott, vagy nem vett részt a szavazáson.

Észtország korábban mintatanulónak számított a sajtószabadság tekintetében. Andrus Ansip miniszterelnök 2007 márciusi újraválasztása után azonban egyre inkább érezhetővé vált a kormány erősödő befolyása több vezető médiumra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Peking kifogásolja az amerikai-dél-koreai hadgyakorlat helyszínét

Kína ellenez bármilyen engedély nélküli katonai cselekményt kizárólagos gazdasági övezetében -… Tovább olvasom