Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Tibeti zavargások: Pekingben körözési listát adtak ki

Listát adtak ki a kínai hatóságok azokról az emberekről, akiket a múlt héten, a tibeti fővárosban kitört zavargásokkal kapcsolatban keresnek. A BBC beszámolója szerint a lista 21 nevet tartalmaz. A körözöttekről az interneten fényképeket jelentettek meg. A kínai hatóságok egyúttal pénzjutalmat valamint anonimitást ajánlotak azoknak, akik segítenek előkeríteni a keresett embereket.
A Xinhua kínai álami hírügynökség szombati jelentése szerint a 21 gyanúsított közül két embert már sikerült elfogniuk, míg egy harmadik személy önként adta fel magát. A kínai hatóságok ezalatt továbbra is megtiltják a külföldi újságíróknak, hogy Tibetbe utazzanak, és továbbra is blokkolják a Tibettel kapcsolatos független információk elérhetőségét a világhálón. A tibeti fővárosban, Lhászában március elején a buddhista szerzetesek vezetésével tüntetések kezdődtek a kínai uralom ellen egy 49 évvel korábbi levert lázadásra emlékezve. A demonstrációk végül zavargásokhoz vezettek, amelyekben többen meghaltak. Az áldozatok pontos számáról és zavargások okáról a kínaiak és a tibetiek azóta is ellentmondásos információkat közölnek. Tény azonban, hogy a zavargások átterjedtek a Tibettel szomszédos kínai tartományokra is. Ezek egy része egyébként korábban Tibethez tartozott, így ezeken a területeken sok tibeti buddhista él. A kínai kormány azonban csak csütörtökön ismerte el először, hogy a zavargások a Tibeti Autonom Régió területén kívül további más tartományokra is áttrejedtek.

Ezenkívül a pekingi vezetés szintén csütörtökön ismerte el először, hogy biztonsági erői éles lőszert is bevetettek a kínai uralom ellen tüntetőkkel szemben. A közlemény szerint a kínai biztonsági erők vasárnap egy Tibettel szomszédos tartományban, "önvédelemből" rálöttek a tibeti tüntetőkre. A hivatalos jelentés szerint a lövedékek 4 embert megsebesítettek. Ezzel szemben jogvédő szervezetek azt állítják: a kínai biztonságierők nyolc embert öltek meg a tüntetésen. A tiebti események kapcsán Peking a Dalai lámát vádolja az erőszak kiváltásával. Kínai állami vezetők állítják: erre bizonyítékaik is vannak, amelyekkel azonban mindeddig nem álltak elő.

Az ügyben független nemzetközi vizsgálatot követel az amerikai képviselőház elnöke, aki egyben a Tibetet uraló kínai vezetés elítélésére szólított fel. Nancy Pelosi szerint ez a nemzetközi közösségnek morális felelőssége, máskülönben többé nem lehet hitelesen beszélni az emberi jogok védelméről. Nancy Pelosi pénteken India észeki részén, a tibeti emigráns kormány székhelyén, Dharamsalában találkozott a Dalai lámával. Útját egyébként már a tibeti zavargások elött megtervezték. A tibetiek szellemi vezetőjének tartott Dalai láma egyébként már többször is jelezte, hogy kész tárgyalni a pekingi vezetéssel, hogy a függetlenség helyett valós önrendelkezési jogokról tárgyaljanak. A párbeszéd elől azonban a kínai vezetés mindeddig elhatárolódott.

Olvasóink írták

  • 1. Niep 2008. március 22. 15:59
    „Na, akkor Önök elítélik-e a tibeti zavargókat? És az 1514-es, 1703-as, 1848-as, 1956-os magyarországi és az 1989-es romániai zavargásokat?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megölte a szerbiai bírót a bomba

Pénteken belehalt sérüléseibe az a szerbiai bíró, akire kora reggel dobtak bombát ismeretlen… Tovább olvasom