Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Tibeti népirtási ügy egy spanyol bíróság előtt

Spanyolország - A Spanyol Nemzeti Bíróság kedden bejelentette, hogy tibeti csoportok keresete alapján eljárást indít kínai vezetők ellen népirtás vádjával, a márciusi tibeti tüntetések leverésével kapcsolatban. Egy 2005-ben elfogadott eljárásjogi szabály szerint ugyanis a spanyol bíróságoknak univerzális hatáskörük van népirtással, valamint emberiesség elleni bűntettekkel kapcsolatban.
A Tibetet Támogató Bizottság (CAT), és két másik tibeti szervezet július kilencedikén adta be keresetét hét kínai vezető, köztük Liang Kuang-lie védelmi miniszter ellen, népirtással vádolva meg őket a márciusi tibeti megmozdulások leverésével kapcsolatban. A CAT keresetében azzal vádolta kínai vezetést, hogy a terrorizmus elleni háborúra hivatkozva próbálják igazolni a tibetiekkel szemben elkövetett emberiesség elleni bűntetteket. A Spanyol Nemzeti Bíróság közölte: elfogadva a spanyol igazságszolgáltatás illetékességét, kivizsgálják az ügyet.

A bíróság előtt 2006 júniusa óta folyik egy másik, kínai vezetők elleni per az 1980-as években elkövetett állítólagos tibeti népirtások miatt. A perben kínzással, valamint emberiesség elleni bűnökkel vádolják többek között Li Peng egykori kormányfőt, és Csiang Cö-min volt elnököt is. A március 14-én erőszakossá vált tibeti megmozdulás alatt a száműzetésben lévő tibeti kormány adatai szerint 203 tibetit öltek meg, és nagyjából ezren sérültek meg, míg a kínai vezetés szerint csak egy tibeti halt meg, miközben a zavargó tibetiek 21 embert mészároltak le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorú biztonsági intézkedések a kínai merénylet után

Kína - A kínai hatóságok kedden szigorú biztonsági intézkedésekkel reagáltak a Kína észak-nyugati… Tovább olvasom