Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Tévés vita Obama és McCain között: döntetlen

Egyesült Államok - Az elnökjelöltek első televíziós vitájának nem volt kifejezett győztese - olvasható a The New York Times napilap szombati kiadásában.
A The Washington Post nevű újság hétvégi kiadása a két jelölt, a demokrata Barack Obama és a republikánus John McCain nézetei közötti hasonlóságokat helyezte középpontba. A Wall Street Journal című lap szombati számában az áll, hogy a nyílvános tévés vita nagyobb része a forgató-, illetve szövegkönyvek szerint zajlott.

Az amerikai lapok többsége óvatosan fogalmaz az elnökjelöltek vitájáról, és nem nevez meg egyértelmű győztest. A jelenlegi pénzügyi válság közepette az eseményt az elsődleges becslések szerint több 60 millióan követték az amerikai televíziós csatornákon élő adásban. A The New York Times szerint a demokrata Barack Obama és riválisa a republikánus John McCain televíziós párbaja általában nézve némi megkönnyebülést hozott a kampány kellemetlenségei után. A lap egyúttal hozzáteszi, hogy a vita gazdaságról szóló részét egyértelműen Barack Obama dominálta: azzal, hogy a teljes pénzügyi rendszer átalakítására, a bankárok és adófizetők közös megsegítésére szólított fel. A Wall Steet Journal szerint egyik jelölt sem bakizott jelentőset, és mindketten a leginkább olyan témákról beszéltek, amelyekben otthonosan érzik magukat - McCain a külpolitikai, míg a Obama belpolitikai kérdésekről. Kivételként azonban a Chicago Tribune szerint McCain fölébe kerekedett Obamának az első nyilvános televíziós vitában.

Korábban: Megtartották az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját

Legfőképp a gazdaság, a külpolitika és a terrorizmus kérdéseiben vitáztak egymással pénteken az amerikai elnökjelöltek a pénzügyi válság közepette megtartott első nyilvános, televíziós vitájukban. A demokraták jelölte, Barack Obama riválisát, a republikánus John McCaint a jelenlegi elnök politikai örökösének nevezte, akinek hagyatéka George Bush népszerűtlen és hibás gazdaság-, és külpolitikája. A republikánus jelölt, John McCain reformerként határozta meg magát, és tapasztalt, edzett főparancsnoknak nevezte magát, aki készen áll arra, hogy átvegye az ország irányítását. Demokrata ellenfeléről pedig azt mondta, hogy Barack Obama naivan tekint a világra, mert nem érti a külpolitikát.Az amerikai gazdaság válságával fenyegető pénzügyi krízis közepette -5 héttel a november 4-én esedékes elnökválasztások előtt - megtartott első televíziós vitában mindkét elnökjelölt elkerülte a jelentősebb bakikat. A BBC washingtoni tudósítója szerint az elemzők első hallásra egyöntetűen úgy vélték, hogy a vitának nem volt egyértelmű győztese. A gazdaság élénkítésére szánt mintegy 700 milliárd dolláros segélyről szólva abban egyetértettek a jelöltek, hogy az rendkívüli terhet ró a következő elnök költségvetésére és megszorításokat jelent a kormánykiadásokra nézve. A 72 éves McCain szerint a gazdaság élénkítésére szánt csomag úgymond a "végső elszámolás" az elmúlt 8 év republikánus politikájával.

A terrorizmusról szólva McCain azt mondta, hogy az Egyesült Államok biztonságosabb lett a 2001-es terrormerényletek óta. A republikánus jelölt egyúttal hozzátette, hogy hosszú még az út az amerikaiak teljes biztonságához. Obama szerint azonban az Al-Kaida az amerikai merényletek óta 60 további országra terjesztette ki tevékenységét. A 47 éves Obama szerint McCain "tévedett" Irak megszállásának kérdésében. A demokraták jelöltje szerint az Egyesült Államoknak Afganisztánba újabb csapaterősítést kellene küldeni az Al-Kaida elleni harcokhoz. McCain szerint pedig Obama kissé naivan vélekedett Grúzia és Oroszország konfliktusában. A republikánus jelölt, McCain veszélyesnek nevezte a teheráni vezetés ambícióit a térségre, és kritizálta Obama korábbi bejelentését, miszerint hajlandó lenne tárgyalni az iszlám köztársaság vezetőivel. Obama szerint Amerika biztonsága érdekében elnökként önmaga választja meg, hogy mikor, kivel és hol tárgyal. Abban azonban egyértettek a jelöltek, hogy egy nukleáris fegyverekkel rendelkező Irán elfogadhatatlan lenne, és veszélyt jelentene Izraelre, fő szövetségesükre.

Olvasóink írták

  • 2. obi 2008. október 01. 11:30
    „Az "államosítás" kivételével egyetértek...
    Akárki is követi Bokor Gyurit, nem lesznek könnyű hónapjai, évei... Ja és valószínűleg csak "egyciklusos" elnök lesz, mint szegény Hoover, akit azzal vert meg a Jóisten, hogy 1929-ben lett elnök... :)”
  • 1. hehe 2008. szeptember 29. 13:39
    „Az amcsiknak úgy is lőttek, mert a gazdaságuk romokban hever.....egyetlen esélyük, hogy államosítanak....(hol is hallottam ilyesmiről... )
    most aztán mindegy, hogy fehér cionista vagy fekete cionista vezeti majd a lemaradó USA-t.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Molotov-koktélokat dobtak diplomatautókra és bankokra

Görögország - Görögországban több Molotov-koktélos támadást hajtottak végre ismeretlenek hajnalban-… Tovább olvasom