Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Tévéinterjút adott a fejbelőtt képviselőnő: Gabrielle Giffords a nyilvánosság előtt

Ha csak egyszerű, hiányos és gyakran a férje által befejezett mondatokban is, de interjút adott az ABC televíziónak Gabrielle Giffords akit bő tíz hónappal ezelőtt lőtt fejbe egy támadó.
Ha csak egyszerű, hiányos és gyakran a férje által befejezett mondatokban is, de interjút adott az ABC televíziónak Gabrielle Giffords demokrata párti képviselőnő, akit bő tíz hónappal ezelőtt lőtt fejbe egy zavarodott támadó az arizonai Tucsonban.

"Jobban" - jelentette ki Giffords a hétfő este levetített interjúban arra a kérdésre, hogy vissza kíván-e térni a washingtoni képviselőházba, ami a férj, Mark Kelly volt űrhajós tolmácsolásában azt jelentette: "jobban kell lennem ahhoz, hogy eldöntsem: visszatérhetek-e". Egy korábbi, orvosi segítséggel elvégzett beszédgyakorlatáról készült felvételen viszont az volt látható, hogy a politikus asszony olyan hangsúllyal ejtette ki a "visszatérni" szót, hogy abból egyértelműen kiderült a bizakodás. Gabrielle Giffordsnak legkésőbb májusban kell döntenie arról, hogy a 2012-es választásokon újból harcba kíván-e szállni egy politikai pozícióért.

"Elég jól…, nehéz…, erős, erős, erős" - mondta a hogylétéről szólva a képviselőnő.

"Afrika" - jelentette ki, amikor azt a kérdést kapta, hogy mire gondol most. Mark Kelly elmagyarázta, hogy egy afrikai vakációt terveznek.

Noha a mosolygósnak és energikusnak bemutatott Gabrielle Giffords a kíméletesen megválogatott televíziós felvételek tanúsága szerint is csak árnyéka hajdani önmagának, a Diane Sawyer által elkészített beszélgetés közben az ABC bemutatta a képviselőnő csodával határos felépülésének a nagyközönség által eddig sohasem látott stádiumait.

Az adásból kiderült, hogy Giffords, akinek beszédközpontja súlyosan megsérült az agy bal féltekéjében, zeneterápia és hihetetlen akaraterő segítségével tanulta meg helyettesíteni a megsemmisült idegpályákat és lett képes újból verbálisan kommunikálni. A bemutatott felvételeken úgy tűnt, hogy a képviselőnő képes az asszociációkra, az általa kimondott beszédelemek összhangban állnak a beszélgetés lényegével.

Gabrielle Giffords kérdésekre válaszolva elmondta, hogy egyáltalán nem emlékszik a támadás napjára, csak az előzőre. Mint mondta, nem haragszik a támadójára. "(Ilyen az) élet" - mondta.

A 2011. január 8-án elkövetett merényletben hatan életüket vesztették és Giffords mellett 12 másik ember is megsebesült. A skizofrén elkövetőt, a 23 éves Jared Lee Loughnert bírói utasítás alapján jelenleg nyolchónapos kényszergyógykezelésnek vetik alá, mert elmeorvosi szakvélemény szerint ismét beszámíthatóvá lehet tenni, hogy alkalmassá váljon egy ellene irányuló bírósági tárgyalásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olaj szivárog egy mélytengeri olajlelőhelyen Brazília partjainál

Olaj szivárog az óceánba egy mélytengeri olajlelőhelyen Brazília partjainál. Tovább olvasom