Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Terrortámadástól tart Norvégia

A skandináv ország hírszerző szolgálata szerint különösen a katonák, a rendőrség tagjai és politikusok forognak veszélyben.
Terrortámadások megnövekedett veszélyére figyelmeztetett Norvégiában a skandináv ország hírszerző szolgálata (PST): szerdai beszámolója szerint a rendőrségnek, a hadseregnek és a hírszerzésnek az elkövetkező 12 hónapban fel kellene készülnie egy lehetséges terrorcselekményre.

Marie Benedicte Björnland, a PST vezetője a norvég köztelevízió kérdésére elmondta, hogy különösen a katonák, a rendőrség tagjai és politikusok forognak veszélyben. Arról, hogy a megnövekedett terrorveszély milyen intézkedéseket vonhat maga után, nem nyilatkozott a hírszerző szolgálat főnöke.

A figyelmeztetés hátterében az állhat, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet szeptemberben arra szólította fel híveit, kövessenek el merényleteket minden olyan országban, amely részt vesz az Egyesült Államok és szövetségesei terrorellenes koalíciójának tevékenységében. Habár Norvégia aktívan nem tagja a szélsőségesek elleni koalíciónak, a közeljövőben mintegy 120 katonát küld Irakba, akik a közel-keleti ország biztonsági erejének kiképzésében segítenek majd.

Norvégia július végén egyszer már bevezetett rendkívüli biztonsági intézkedéseket azután, hogy megbízható forrásból értesülést kapott egy küszöbönálló, lehetséges terrortámadásról. Akkor a PST olyan értesülések birtokába jutott, miszerint szíriai kapcsolatokkal rendelkező iszlamista fegyveresek terrorakciót szándékoznak elkövetni Norvégiában. Ezután a hatóságok visszahívták a nyári szabadságukat töltő rendőröket, fokozták az ellenőrzést a határátkelőhelyeken, repülőtereken és vasútállomásokon, és lezárták a látogatók elől a nyilvános épületeket. Az intézkedéseket egy hét múlva visszavonták.

A PST nyáron közzétett jelentése szerint mintegy 50 ember utazott Norvégiából Szíriába, hogy ott harcoljon az iszlám szélsőségesek soraiban, s hozzátették, hogy ezeknek az emberek a fele már visszatért a skandináv országba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét víz alatt van Olaszország

A heves esőzések miatt ismét áradások sújtották Olaszország északi és középső tartományait. … Tovább olvasom