Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Terrortámadás Tunéziában: 38-ra nőtt az áldozatok száma

Figyelem!

Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!

Fegyveres támadás ért két népszerű vízparti üdülőkomplexumot Tunéziában, a Földközi-tenger partján fekvő Szúsza városban pénteken, legalább huszonheten meghaltak, köztük külföldiek is - közölte a tuniszi belügyminisztérium.

Harmincnyolcra nőtt a két népszerű tunéziai vízparti üdülőkomplexum ellen pénteken elkövetett terrortámadás halálos áldozatainak száma az éjjel. Szombatra virradóra az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet vállalta magára az öldöklést.

A helyi hatóságok és magyar diplomácia tudomása szerint az áldozatok között nincs magyar.

Egy ellenőrizhetetlen Twitter-üzenetben az IÁ terrorista milícia támogatói közölték, hogy ők követték el a vérengzést. "A kalifátus egy katonája intézett támadást a prostitúció, az erkölcsi fertő és a hitetlenség förtelmes fészke ellen" - olvasható a bejegyzésben, amelynek hitelességét nem lehet ellenőrizni, de szövege hasonlít az IÁ korábbi közleményeihez.

A legújabb beszámolók szerint a merénylő gumicsónakon érkezett az Imperial Marhaba és a Szoviva üdülők melletti strandra, egy napernyő alól Kalasnyikov gépkarabélyt húzott elő, és tüzet nyitottak a fövenyen pihenő turistákra. A parti lövöldözés után behatolt az Imperial Marhabába, ahol folytatta a vérengzést.

Tunézia miniszterelnökének péntek éjjeli közlése szerint a halálos áldozatok többsége brit, a többi német, valamint belga, tunéziai, francia és más állampolgár. A teljes lista még nem ismeretes. A helyi áldozatok alacsonyabb száma szakértők szerint azzal magyarázható, hogy a muzulmán böjti hónap, a ramadán ideje alatt a muszlimok nem járnak strandra.

A biztonsági erők lelőtték a támadót.

A hatóságok bejelentették, hogy a héten bezárnak nyolcvan mecsetet, amelyben uszító szónokok rendszeresen erőszakra buzdítanak.

Bédzsi Káid esz-Szebszi tunéziai elnök a terrortámadással kapcsolatban pénteken kijelentette, hogy országa nem szállhat szembe egyedül a dzsihadista fenyegetéssel, globális fellépésre van szükség a terrorizmus ellen. "Ugyanezen a napon, ugyanebben az időben Franciaország és Kuvait is hasonló támadás célpontjává vált. Ez is azt bizonyítja, hogy globális stratégiára van szükség, és hogy a demokratikus országoknak egyesíteniük kell az erőiket" - mondta a támadás helyszínén tartott sajtótájékoztatóján.

Alexander Meleagrou-Hitchins terrorszakértő szerint a merénylet "a tunéziai gazdasági és politikai helyzet destabizálására irányuló kísérletként" is felfogható. A King's College London brit egyetem radikalizmussal foglalkozó kutatóintézetének munkatársa szerint a támadás a külföldi turisták számának erős visszaeséséhez fog vezetni Tunéziában.

Áprilisban, a tuniszi Bardo Múzeum látogatói elleni merénylet után egy hónappal, 25,7 százalékkal kevesebb turista érkezett az észak-afrikai országba, mint egy évvel korábban. Az idegenforgalomból származó bevétel az ország bruttó hazai termékének (GDP) 7 százalékát teszi ki, a turizmus csaknem 400 ezer tunéziai munkahelyet biztosít.

Harminchétre nőtt az áldozatok száma

Harminchétre nőtt a két népszerű tunéziai vízparti üdülőkomplexum ellen pénteken elkövetett fegyveres támadás halálos áldozatainak száma. A helyi hatóságok és magyar diplomácia tudomása szerint az áldozatok között nincs magyar.

Szijjártó Péter külügyminiszter arról tájékoztatott, hogy a helyi hatóságok és magyar diplomácia tudomása szerint az áldozatok között nincs magyar. A külügyminisztériumnak kilenc olyan magyarról van tudomása, akik a támadásban érintett egyik hotelben szálltak meg, velük kapcsolatban állnak, egyiküknek sem esett bántódása. Egy másik, 21 fős magyar csoport pénteken érkezett volna az érintett szállodába, de még időben átirányították őket egy másik hotelbe. A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a tuniszi magyar konzul folyamatosan kapcsolatban áll a telepített idegenvezetőkkel, a magyar nagykövetség pedig a tunéziai belügyminiszterrel és az illetékes hatóságokkal.

Főleg britek és közép-európaiak voltak az egyik hotel vendégei

Többségükben britek és közép-európaiak voltak a vendégei a népszerű tunéziai tengerparti üdülőközpont, Szúsza Riu Imperial Marhaba szállodájának, amely pénteken vált terrortámadás célpontjává - közölte a spanyol szállodalánc az áldozatok nemzetiségének részletezése nélkül.

A merénylet időpontjában 565 vendége volt a szállodának, "többségükben az Egyesült Királyságból és Közép-Európából érkeztek" - tájékoztatott közleményében a szállodalánc, megjegyezve, hogy továbbra is várják az áldozatok nemzetiségének megerősítését.

A spanyol RIU szállodalánc, az ötcsillagos szúszai szálloda tulajdonosa szerint ezt a hotelt különösen gyakran látogatják brit és közép-európai vendégek. A szálloda a tengerparton áll, közel két másik hotelhez, amelyek szintén a spanyol szállodalánchoz tartoznak. A RIU 19 országban 105 szállodát üzemeltet, köztük tízet Tunéziában.

A pénteki tunéziai, franciaországi és kuvaiti terrortámadások miatt Spanyolországban négyesről ötösre emelték a terrorellenes készültség szintjét - jelentette be Jorge Fernandez Diaz spanyol belügyminiszter, utalva a merényletek helyszíneinek közelségére és az Iszlám Állam által kikiáltott kalifátus évfordulójára. A miniszter a hírszerzési és terrorellenes legfőbb vezetőkkel tartott ülés után döntött a terrorkészültség szintjének emeléséről.

A tuniszi egészségügyi minisztérium szóvivőjének tájékoztatása szerint a merényletben további harminchat ember megsebesült, közülük ketten vagy hárman válságos állapotban vannak.

A Mozaik FM helyi rádió korábbi közlése szerint a halálos áldozatok többsége német vagy brit állampolgár, az egészségügyi tárca szerint azonban tunéziaiak, belgák és egy ír nő is van a halottak között. A teljes lista még nem ismeretes. A helyi áldozatok alacsonyabb száma szakértők szerint azzal magyarázható, hogy a muzulmán böjti hónap, a ramadán ideje alatt a muszlimok nem járnak strandra.

A rádió egy szemtanúra hivatkozva arról számolt be, hogy a támadók gumicsónakon érkeztek az Imperial Marhaba és a Szoviva üdülők melletti strandra, ahol tüzet nyitottak a parton pihenő turistákra. Más források azt közölték, hogy a támadók turistáknak álcázták magukat, rövidnadrágban, pólóban voltak. A Mozaik FM megjegyzi, hogy az elkövetők jól fel voltak szerelve, még kézigránát is volt náluk. A biztonsági források tájékoztatása és a közösségi oldalakra feltöltött képek alapján a támadók Kalasnyikov gépkarabéllyal lövöldöztek.

A parti lövöldözés után behatoltak az Imperial Marhabába, ahol folytatták a vérengzést. A szálloda vendégei a szobáikba menekültek és magukra zárták az ajtókat.

A biztonsági erők az egyik támadót lelőtték, a másik viszont elmenekült a helyszínről. Őt jelenleg is üldözik a hatóságok. A belügyminiszter közlése szerint a lelőtt terrorista egy tunéziai diák, aki eddig nem került a rendőrség látókörébe.

A spanyol RiU szállodalánc tulajdonában álló Imperial Marhaba vendégei többségükben britek és közép-európaiak voltak - közölte este a vállalat az áldozatok nemzetiségének részletezése nélkül. "A merénylet időpontjában 565 vendége volt a szállodának. Többségükben az Egyesült Királyságból és Közép-Európából érkeztek" - tájékoztatott a szállodalánc közleményében, megjegyezve, hogy továbbra is várják az áldozatok nemzetiségének megerősítését.

Bédzsi Káid esz-Szebszi tunéziai elnök a történtekkel kapcsolatban kijelentette, hogy országa nem szállhat szembe egyedül a dzsihadista fenyegetéssel, globális fellépésre van szükség a terrorizmus ellen. "Ugyanezen a napon, ugyanebben az időben Franciaország és Kuvait is hasonló támadás célpontjává vált. Ez is azt bizonyítja, hogy globális stratégiára van szükség és hogy a demokratikus országoknak egyesíteniük kell az erőiket" - mondta a támadás helyszínén tartott sajtótájékoztatóján.

Alexander Meleagrou-Hitchins terrorszakértő szerint a merénylet "a tunéziai gazdasági és politikai helyzet destabizálására irányuló kísérletként" is felfogható. A King's College London brit egyetem radikalizmussal foglalkozó kutatóintézetének munkatársa szerint a támadás a külföldi turisták számának erős visszaeséséhez fog vezetni Tunéziában.

Áprilisban, a tuniszi Bardo Múzeum látogatói elleni merénylet után egy hónappal, 25,7 százalékkal kevesebb turista érkezett az észak-afrikai országba, mint egy évvel korábban. Az idegenforgalomból származó bevétel az ország bruttó hazai termékének (GDP) 7 százalékát teszi ki, a turizmus csaknem 400 ezer tunéziai munkahelyet biztosít.
 

1
Holttest fekszik egy járdán június 26-án, miután ismeretlen fegyveresek üdülőkre támadtak a tunéziai Szúszában. A támadók legalább harminchét embert megöltek.
Fotó: MTI/EPA


Az ország biztonsági szolgálatai a Bardo Múzeumnál márciusban végrehajtott, huszonkét áldozatot követelő iszlamista terrortámadás óta magas fokú készültségben vannak.

A pénteki tunéziai, franciaországi és kuvaiti terrortámadások miatt Spanyolországban négyesről ötösre emelték a terrorellenes riadó szintjét - tudatta a spanyol belügyminisztérium.

Korábban írtuk:

Harminchétre nőtt a két népszerű tunéziai vízparti üdülőkomplexum ellen pénteken elkövetett fegyveres támadás halálos áldozatainak száma - jelentette be a tuniszi egészségügyi minisztérium szóvivője.

Tájékoztatása szerint a merényletben további harminchat ember megsebesült, közülük ketten vagy hárman válságos állapotban vannak.

A Mozaik FM helyi rádió korábbi közlése szerint a halálos áldozatok többsége német vagy brit állampolgár, az egészségügyi tárca szerint azonban tunéziaiak, belgák és egy ír nő is van a halottak között. A teljes lista még nem ismeretes. A helyi áldozatok alacsonyabb száma szakértők szerint azzal magyarázható, hogy a muzulmán böjti hónap, a ramadán ideje alatt a muszlimok nem járnak strandra.

 

 

2
Rendőrök egy férfit kísérnek Szúszában június 26-án, miután ismeretlen fegyveresek üdülőkre támadtak a tunéziai üdülőhelyen.
Fotó: MTI/EPA


Korábban írtuk:

Többségükben külföldi állampolgárok voltak a két népszerű tunéziai vízparti üdülőkomplexum ellen pénteken elkövetett fegyveres támadás halálos áldozatai - közölte egy helyi rádió.

A Mozaik FM nevű tunéziai rádió szerint a halálos áldozatok többsége német vagy brit állampolgár. Ezt alátámasztani látszik az, hogy egyes források szerint a muzulmán böjti hónap, a ramadán ideje alatt a helyiek nem járnak ki a strandokra.

 

 

 

 

Szijjártó: nincs magyar áldozata a tunéziai terrorakciónak

A helyi hatóságok és magyar diplomácia tudomása szerint nincs magyar áldozata a Tunéziában tengerparti üdülőkomplexumoknál elkövetett terrorakciónak - közölte Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Szijjártó Péter elmondta, a külügyminisztériumnak kilenc olyan magyarról van tudomása, akik a támadásban érintett egyik hotelben szálltak meg. Velük kapcsolatban állnak, egyiküknek sem esett bántódása. Egy másik, 21 fős magyar csoport pénteken érkezett volna az érintett szállodába, de még időben átirányították őket egy másik hotelbe.

A külügyminiszter kiemelte, semmi garancia nincs arra, hogy a pénteki terrorakció egyedi, elszigetelt eset, és nem egy sorozat része lenne. Ezért arra kérte a magyar utazókat, hogy mérlegeljék a kockázatokat, mielőtt az észak-afrikai és a közel-keleti térségbe utaznak, és vegyék komolyan a külügyminisztérium utazási besorolásait.

A rádió egy szemtanúra hivatkozva arról számolt be, hogy a támadók gumicsónakon érkeztek az Imperial Marhaba és a Szoviva üdülők melletti strandra, ahol tüzet nyitottak a parton pihenő turistákra. Más források azt közölték, hogy a támadók turistáknak álcázták magukat, rövidnadrágban, pólóban voltak. A rádió megjegyzi, hogy az elkövetők jól fel voltak szerelve, még kézigránát is volt náluk. A biztonsági források tájékoztatása és a közösségi oldalakra feltöltött képek alapján a támadók Kalasnyikov gépkarabéllyal lövöldöztek.

A parti lövöldözés után behatoltak az Imperial Marhabába, ahol folytatták a vérengzést. A szálloda vendégei a szobáikba menekültek és magukra zárták az ajtókat.

A tunéziai belügyminisztérium közlése szerint huszonhét embert öltek meg a támadók. Szemtanúk másik húsz sebesültről számoltak be.

A biztonsági erők az egyik támadót lelőtték, a másik viszont elmenekült a helyszínről. Őt jelenleg is üldözik a hatóságok. A belügyminiszter közlése szerint a lelőtt terrorista egy tunéziai diák, aki eddig nem került a rendőrség látókörébe.

Az egyik érintett hotel a spanyol RiU szállodalánc tulajdonában volt. A spanyol kormány válságtanácskozást hívott össze az eset miatt.

David Cameron brit miniszterelnök is válságtanácskozást hívott össze a tunéziai és az ugyanazon a napon elkövetett franciaországi terrortámadás miatt.

A tuniszi Bardo Múzeum látogatói ellen márciusban elkövetett, huszonkét áldozatot követelő iszlamista terrortámadás óta magas fokú készültségben vannak a tunéziai biztonsági szolgálatok.

Korábban írtuk:

Biztonsági források arról számoltak be, hogy egy Kalasnyikov gépkarabéllyal felfegyverkezett támadóval tűzpárbajban végeztek a helyszínen. Az egyelőre nem világos, hogy voltak-e tettestársai.

Az egyik érintett hotel az Imperial Marhaba volt. Arról nem érkeztek hírek, hogy melyik a másik megtámadott szálloda.

Egy szemtanú szerint lövöldözés zaja és robbanások hallatszottak a strandról, a fürdőzők ezt hallva menekülni kezdtek, és bezárkóztak szállodai szobáikba. Gary Pine brit turista az AP hírügynökségnek azt mondta, a fia látta, hogy valakit lelőttek a tengerparton.

 

 

 

 

3
Rendőrök a szúszai Imperial Marhaba Szálloda előtt június 26-án, miután ismeretlen fegyveresek strandolókra és egy szálloda lakóira támadtak a tunéziai üdülőhelyen.
Fotó: MTI/AP/Haszene Dridi


Szúsza városában találhatók az észak-afrikai ország legnépszerűbb tengerparti üdülőhelyei, amelyeket rengeteg külföldi turista, köztük sok európai látogat.

A tuniszi Bardo Múzeum látogatói ellen márciusban elkövetett, 20 halálos áldozatot követelő iszlamista terrortámadás óta a tunéziai biztonsági szolgálatok magas fokú készültségben vannak.

 

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lefejeztek egy embert egy franciaországi gázpalackgyárnál

A vegyi üzemet pénteken érte feltehetően iszlamista támadás. Egy ember meghalt, ketten megsérültek. Tovább olvasom