Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Terrorellenes törvényszigorítás az EU-ban

Az internetes terrorista bújtogatás szigorúbb büntetésében állapodtak meg az uniós tagállamok igazságügyi-, és belügyminisztereinek luxemburgi ülésén.
A BBC információi szerint az uniós szintű megállapodás értelmében a jövőben az eddiginél súlyosabban büntetik meg azokat, akik a világhálón információkkal terrorista-cselekmények végrehajtására ösztönzik az internetezőket. Vagyis azokat, akik a neten terrorista-akciókra szólítanak fel, illetve merénylőket toboroznak a világhálón.

A miniszterek egyúttal abban is megállapodtak: akciótervet dolgoznak ki annak érdekében, hogy megakadályozzák a terrorista csoportokat a robbanóanyagok megszerzésében.

Ennek érdekében az év végéig kidolgoznak egy olyan közös, európai jelzőrendszert, amellyel nyomon lehet követni az ellopott robbanószereket, illetve gyújtószerkezeteket.

Korábban, április elején az EU anti terrorista koordinátora, Gilles de Kerchove azt nyilatkozta: az unióban jelenleg mintegy 5 ezer olyan internetes oldalt ismernek, amelyeket arra használnak, hogy radikalizálják a fiatalokat.

Ezért a tagállamok nemzeti bíróságainak fel kell hívniuk az országukban működő internet-szolgáltatókat, hogy szüntessék be az említett oldalak elérhetőségét.

Nagy-Britanniában, Spanyolországban és Olaszországban egyébként már jelenleg is büntetik azokat, akik a neten buzdítanak a terrorista-akciókra.

Az északi, skandináv államok, valamint civil emberjogi szervezetek nyomására az uniós tagállamok igazságügyi-, és belügyminiszterei ígéretet tettek, hogy a törvényi szigorítással nem korlátozzák majd a vélemény szabadságát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Franciaellenes tüntetések Kínában

Több száz ember tüntetett szombaton a Kína közepső részén található Wuhan városában Franciaország… Tovább olvasom