Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Terjed a karácsony Izraelben is, de nem mindenki örül ennek

Nem minden izraeli örül a karácsony terjedésének, amely egyesek számára vallási asszimilációt, másoknak viszont a zsidók iránt ellenséges történelmű vallást jelképez.
Neve Saanan dél-tel-avivi előváros alapítói a judaizmus jelképe, a hétágú gyertyatartó mintájára tervezték meg az utcákat. Tizenkilenc évvel később az utcákon hemzsegnek a karácsonyi díszek, jelezvén, hogy a kereszténység virágzik Izrael gazdasági és kulturális fővárosában.

Külföldiek – többnyire Fülöp-szigeteki vendégmunkások és dél-afrikai menedékkérők – tízezrei árasztották el az elővárost az elmúlt években. Évközben a kormos lakóházakban rejtőző több mint harminc templomban imádkoznak, decemberben azonban a keresztény szubkultúrájuk felszínre tör az alapítói által az "első zsidó városnak" nevezett Tel-Aviv déli utcáin.

Egy héttel karácsony előtt a város központi buszpályaudvara ünnepségek színhelye. A vele szemben lévő boltban műhóval díszített műfenyő ékeskedik a bejárat közelében. Bentről karácsonyi ének hallatszik. Egy fiatal Fülöp-szigeteki nő Mikulásos képeslapokat vásárol, hogy hazaküldje a barátainak és a szüleinek.

A pályaudvar közelében Ruby Austria lelkipásztornő tart istentiszteletet mintegy 80 imádkozó – többnyire Fülöp-szigeteki nők - részére egy harmadik emeleti lakásban berendezett ideiglenes templomban.

Nancy Domingo, aki 14 évvel ezelőtt érkezett Izraelbe, elmondta, hogy legidősebb lánya nem akar hagyományos Fülöp-szigeteki karácsonyi vacsorát enni. A hétéves kislány – akárcsak az itteni vendégmunkások gyermekei – az izraeli zsidó kultúrában cseperedik. A kislány héberül beszél, a zsidó ünnepekről tanul az iskolában, ismeri a zsidó étkezési szabályokat, így a sertéshús fogyasztásának tilalmát.

A közeli, többségében afrikaiak látogatta Lift Up Your Head nevű templom évente utat szervez a jeruzsálemi óvárosba és Betlehembe. Antony Stephens utazásszervező, egy nigériai menedékkérő elmondta, hogy 150-en jelentkeztek.

A Lift Up Your Head két másik afrikai felekezet közé ékelődött be egy lakóház első és harmadik emelete között. A templomok afrikai ihletésű gospel zenét játszanak, táncolnak és imádkoznak, ami összetartja a távolból szakadt szegények csoportját.

Nem minden izraeli örül a karácsony terjedésének, amely egyesek számára vallási asszimilációt, másoknak viszont a zsidók iránt ellenséges történelmű vallást jelképez. A 67 éves Móse Aviszár elmondta, hogy zavarta őt a buszpályaudvari dekoráció, nem szeret ilyet látni Izraelben.

Nemcsak keresztény külföldiek élnek a városban. Jaffának, amely történelmileg arab város volt, és most Tel-Aviv egyik déli elővárosa, többszáz éves templomai vannak. Izraelben mintegy 110 ezer keresztény arab állampolgár él. Az 1990-es években a Szovjetunióból érkező 1 millió menekült között 50-80 ezer vallását gyakorló ortodox keresztény volt. Más oroszajkú zsidók ezrei is megünneplik világi karácsonyukat.

Tőlük eltérően azonban a külföldi vendégmunkások nem kapnak állampolgárságot, gyakran illegálisan tartózkodnak az országban. Számukra az egyház segít tájékozódni az izraeli társadalom szélén. Tamar Svarc szociális munkás, a Meszila külföldieket támogató segélyszervezet elmondta, hogy a külföldi közösségek számára a templom a fő találkozóhely. A Meszila évente karácsony-hanuka partit tart számukra, amely híd szerepet játszik a bevándorlók otthoni szokásai és a gyermekeik által elsajátított zsidó kultúra között.

Daniel Seah ajándékárus 15 éve érkezett Szingapúrból. "Az Izraelbe érkező emberek szemében ez a kereszténység bölcsője, és azt gondolták, hogy a karácsony mindenütt nagy üzlet lesz. Csalódottak, kissé nagyobb lelkesedést vártak" – mondta.

Olvasóink írták

  • 1. SC 2011. december 25. 12:23
    „"Terjed a karácsony Izraelben is, de nem mindenki örül ennek"
    Én igen!:-)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Kim Dzsong Il: bojkottálták a gyászszünetet az ENSZ-ben

Sok ország elutasította csütörtökön az ENSZ Közgyűlésében, hogy egyperces csenddel adózzon a hét… Tovább olvasom