Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 15°C Még több cikk.

Terjed a hasmenésjárvány Németországban

Csütörtök délelőtti értesülések szerint a fertőzöttek, illetve gyanús esetek száma több mint 700-ra emelkedett, a halálesetek száma pedig négyre nőtt.

Terjed a hasmenésjárvány Németországban. Csütörtök délelőtti értesülések szerint a fertőzöttek, illetve gyanús esetek száma több mint 700-ra emelkedett, a halálesetek száma pedig négyre nőtt. A coli bélbaktérium egyik válfajának számító EHEC-baktérium kiváltotta, mindenekelőtt véres hasmenéssel járó fertőzés május közepén Észak-Németországban kezdődött. Az elmúlt évekből már ismert járvány ezúttal minden korábbinál gyorsabb ütemben terjedt, a 16 német tartomány közül már 14-et érint. Csaknem 150-en vannak életveszélyes vagy rendkívül súlyos állapotban, a fertőzöttek túlnyomó többsége felnőtt nő. Továbbra is inkább csak találgatások vannak azzal kapcsolatban, hogy mi lehet a tényleges kórokozó.

A Robert Koch országos járványügyi intézet előző esti közleményében arra gyanakodott, hogy a fertőzés forrása elsősorban észak-németországi zöldség - paradicsom, saláta, illetve uborka - lehet. A lakosságot arra szólította fel, hogy nyers formában lehetőleg kerülje e zöldségfajták fogyasztását. Az intézet igazgatója ugyanakkor elismerte, hogy konkrét bizonyítékokkal nem rendelkeznek. Következtetésüket a fertőzöttekkel folytatott beszélgetésekre, illetve ennek kapcsán arra alapozták, hogy az elmúlt időszakban az érintettek mit fogyasztottak a leggyakrabban. A feltevések szerint egyébként helytelen trágyázás az oka annak, hogy a szóban forgó élelmiszerek a fertőzés forrásai lehetnek. A németországi zöldség- és gyümölcskereskedők szövetsége csütörtökön visszautasította a Robert Koch Intézet feltételezését.

A szövetség kizárta, hogy a termelői által forgalmazott zöldségfélék lehetnek a fertőzés forrásai. Úgy vélekedett, hogy az általa megalapozatlannak tartott gyanú katasztrofális következményekkel járhat a kereskedők számára. A német parasztok szövetsége nem zárta ki, hogy a járványt nem németországi, hanem külföldről beérkezett termék okozza. Megfigyelők szerint mindez jól jelzi a kórokozóval kapcsolatos teljes tanácstalanságot, illetve bizonytalanságot.

Olvasóink írták

  • 1. Madarász 2011. május 26. 13:07
    „Ezeknek senki nem mondta még, hogy a coli a hússal szokott terjedni, főleg a szárnyasokkal?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Japán - A Greenpeace szerint a tengeri élőlények erősen sugárfertőzöttek

A megengedett határértéknél jóval magasabb sugárszennyezést mért a Greenpeace a tengeri élőlényekben… Tovább olvasom