Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Tengeren hánykolódó menekültek százait vitték partra Indonéziában

Összesen mintegy ötszáz embert találtak kint a tengeren, és jelenleg zajlik a partra szállításuk kisebb hajókkal.
Tengeren hánykolódó bangladesi és rohingja menekültek újabb százai értek partot szerda hajnalban Indonézia északnyugati Aceh tartományában - közölte az indonéziai kutató és mentőszolgálat egyik vezetője.

"Összesen mintegy ötszáz embert találtunk kint a tengeren, és jelenleg zajlik a partra szállításuk kisebb hajókkal" - mondta Khairul Nova. Szavai szerint a kivándorlók az Aceh tartományi Kuta Binjében értek partot.

Több mint 350 menekültet helyi halászok vittek partra, jelenleg regisztrálják őket a bevándorlási hatóságok - mondta el egy szemtanú a Reuters hírügynökségnek.

Az elmúlt napokban már több mint kétezer társuk érte el az indonéziai és malajziai partokat, miután heteken át minimális élelemmel és ivóvízzel ellátva sodródtak az Andamán-tengeren.

Jelentések szerint az üldöztetések és a szegénység elől menekülő további ezrek sodródnak még a tengeren, mivel a térség kormányai a nemzetközi felhívások ellenére alig tesznek valamit a megmentésükre.
Indonézia, valamint a szomszédos Thaiföld és Malajzia külügyminisztere szerdán találkozik Kuala Lumpurban, hogy megoldást találjon a főként Mianmarból érkező menekültek okozta válságra. A migránsok javarészt a mianmari rohingja muzulmán kisebbség tagjai, akiket hazájukban a többségi buddhisták üldöznek.

Az indonéz kormány mindeddig azt az álláspontot képviselte, hogy megakadályozza a menekültek partra szállását az országban, és csupán humanitárius segítséget nyújt nekik a tengeren, ha szükség van rá. Az indonéz hadiflotta fokozta járőrözését az acehi partok mentén, hadihajókkal akadályozva meg a menekülők partot érését.

A menekültáradat fő kiindulópontját jelentő Mianmar külügyminisztériuma szerdán nyilatkozatban hangoztatta, hogy országszerte jelentős erőfeszítésekbe kezd az embercsempészet és az illegális kivándorlás megfékezésére.

Az embercsempészet áldozatainak nevezve a menekülőket a nyilatkozat kifejti, hogy a mianmari hadiflotta és légierő folyamatos járőrözésbe kezd az indokínai ország területi vizein, hogy megakadályozzon minden illegális határátlépést, és a tetten ért határátlépőket biztonságba helyezze.

Előzőleg, kedden az ENSZ több szervezete közös nyilatkozatban szólította fel Indonéziát, Malajziát és Thaiföldet, hogy saját felségvizeiről többé ne próbálja visszakényszeríteni nemzetközi vizekre a menekülőket szállító járműveket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befejezték a franciaországi légikatasztrófa áldozatok azonosítását

A halottak földi maradványait átadták a családoknak, így a katasztrófa után csaknem két hónappal meg lehet tartani a temetéseket. Tovább olvasom