Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Tavaly a GDP 3,3 százaléka volt a német államháztartási hiány

Tavaly 79,3 milliárd euró, a GDP 3,3 százaléka volt a német államháztartási hiány - közölte szerdán a szövetségi statisztikai hivatal.
Németország lehetséges legjobb, "AAA" adósbesorolását nagyon erőteljes gazdasági, intézményi és pénzügyi pillérek támasztják alá, de a német gazdaságban nem várható olyan ütemű növekedés, amely önmagában visszafordíthatná a közadósság növekedését - áll a Moodyís Investors Service nemrégiben Londonban kiadott éves országelemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő szerint Németországot viszonylag szilárd költségvetési pozícióban érte a világgazdasági recesszió - a német államháztartás egyensúlyban volt 2008-ban -, a válság azonban sokba kerül, és a teher nagy része a közszférára nehezedik, költséges pénzügyi és gazdasági stabilizációs intézkedések formájában. A Moodyís becslése szerint az 5 százalékosra várt tavalyi, egész éves recesszió után a német gazdaság teljesítménye az idén 1,5, jövőre 1,8 százalék körüli mértékben nőhet.

A hitelminősítő előrejelzése szerint a német államháztartási hiány az idén és jövőre 5 százalék körüli szintre emelkedik tovább. A Moodyís azzal számol, hogy a német államadósság - amely 2008-ban a GDP 66 százaléka volt - 2011-ben megközelíti a 80 százalékot. A cég szerint Németország - hasonlóan más, magas besorolású szuverén adósokhoz - nem számíthat olyan erőteljes gazdasági növekedésre, amelynek segítségével megfordítható lenne ez az adósságpálya.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makaó: felkapott turisztikai célállomás

Több mint kétmillió turista érkezett januárban Makaóba, ami közel 7 százalékkkal több az egy évvel… Tovább olvasom