Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Tanárok és postások sztrájkja Franciaországban

A közoktatásban dolgozók a tervezett leépítések ellen, a postások pedig munkahelyük állami vállalatból részvénytársasággá átalakítása ellen tiltakoztak kedden Franciaországban.
Az oktatási minisztérium szerint a tanárok 13 százaléka nem tartotta meg óráit, a sztrájkot meghirdető pedagógus szakszervezetek szerint viszont közel 40 százalékuk tartott munkabeszüntetést.

A sztrájkolók a kormány által bejelentett leépítések, a tanárképzési és a középiskolai reform ellen, valamint a fizetések emelése érdekében sztrájkoltak. A 2010-es költségvetés 16 ezer tanári állás eltörlésével számol jövőre, amely három év alatt 50 ezer munkahely megszüntetését jelentené a közoktatásban.

Luc Chatel oktatási miniszter jelezte, hogy a kormány a sztrájkolók nyomására sem kíván lemondani az átszervezésekről. "Ennek a politikának köszönhetően lehet a tanárok fizetését megemelni, amelyet mindenki nagyon vár" - mondta a miniszter az RTL kereskedelmi rádiónak adott interjúban.

A kormány tervei szerint az európai postai piac 2011-es teljes megnyitására való felkészülés jegyében a francia posta 2010. január 1-jén alakul át részvénytársasággá. A státuszváltással a francia közszolgálat szimbólumának számító posta az egykori állami vállalatokhoz, a távközlési France Télécomhoz és a gázipari Gaz de France-hoz (GdF) hasonlóan új forrásokhoz juthatna, nevezetesen 2,5-3,5 milliárd euróhoz, amelyet a vezetőség elengedhetetlennek tart a piaci versenyben való helytálláshoz szükséges fejlesztésekhez, a postapiaci liberalizálás után.

A posta státuszváltásáról december 15-én kezdődik meg a parlamenti vita, s a szakszervezek attól tartanak, hogy ezzel a kormány a posta későbbi privatizációját készíti elő.

Felhívásukra a posta igazgatósága szerint a dolgozók 15 százaléka sztrájkolt kedden, a szakszervezetek viszont az állítják: legalább minden harmadik postai dolgozó csatlakozott a munkabeszüntetéshez.
A sztrájkhoz kapcsolódóan tiltakozó felvonulásokat is tartottak kedd délután több francia nagyvárosban, amelyeken több ezren vettek részt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Román elnökválasztás: Poltikai feltételeketért kaphat támogatást a PSD

Számos feltételt szabtak feltételül kedden a román Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetői a… Tovább olvasom