Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Tamerlan Carnajev és barátja tettestárs volt egy gyilkosságban

Egy FBI-ügynök a floridai Orlandóban lelőtt egy férfit, akit korábban kihallgattak a bostoni pokolgépes merénylet kapcsán.
Két évvel ezelőtt három embert gyilkolt meg a bostoni robbantás egyik feltételezett elkövetője, Tamerlan Carnajev, valamint egy barátja, akit lelőttek, mert kihallgatása közben megkéselte az FBI egyik különleges ügynökét - közölte helyi idő szerint szerdán a CNN, a CBS az NBC televízió rendőrségi forrásokra hivatkozva.

A három drogkereskedőt a küzdősportokban jártas két csecsen kirabolta, majd elvágta a torkukat, hogy ne azonosíthassák őket. A Boston környékén található Walthamban 2011-ben elkövetett hármas gyilkosság mindeddig felderítetlen volt.

Az Orlandóban szerdán agyonlőtt Ibragim Todasev az amerikai tévék értesülései szerint nemcsak azt vallotta be, hogy részt vett a bűncselekményben, hanem azt is, hogy Carnajev a bűntársa volt. Ezt hivatalosan egyelőre nem erősítették meg.

A gyilkosok marihuánával beszórták a 25 éves Brendan Mess, a 37 éves Raphael Teken és a 31 éves Eric Weissman holttestét. Carnajev az NBC szerint jó viszonyban volt az egyik áldozattal.

Todasevet szerda reggeli floridai kihallgatásán lőtték le, mert megtámadta és súlyosan megsebesítette a kihallgatást végző egyik ügynököt. A CNN megerősítette, hogy megszúrt ügynök maga végzett támadójával.

Todasev és a bostoni terrortámadás között egyelőre nem állapítottak meg kapcsolatot a hatóságok, mint ahogy azt sem tudják, hogy a barátnak volt-e szerepe Carnajev radikalizálódásában. A Boston környékén élő 27 éves férfira korábban azért figyeltek fel, mert ismerte a kettős pokolgépes merénylet feltételezett elkövetőit, a Carnajev fivéreket.

A férfit május 4-én súlyos testi sértés miatt őrizetbe vették, mert egy orlandói bevásárlóközpontban összeverekedett két férfival egy parkolóhely miatt. Az egyik férfi kórházi ellátásra szorult, mert felrepedt az ajka és több foga kitört. Todasevet, aki önvédelemre hivatkozott, 3500 dollárnyi óvadék fejében szabadon engedték.

Carnajev barátját 2010-ben Bostonban is őrizetbe vették, mert egy autós koccanás után tettlegességig fajuló veszekedésbe keveredett két nővel. A férfit a közelben lévőknek kellett megfékezniük. Todasevet ebben az ügyben nem jelentették fel.

A 26 éves Tamerlan Carnajev április 19-re virradóra belehalt azokba a sérüléseibe, amelyeket a rendőrök okoztak neki tűzharcban a bostoni merénylet után három nappal. Öccsét, a 19 éves Dzsohar Carnajevet több ember életét kioltani képes fegyverek birtoklásával, használatával, emberöléssel és anyagi kár okozásával vádolták meg. Börtönkórházban ápolják, mert elfogása előtt ő is megsebesült. Ha a bíróság bűnösnek találja, halálra is ítélhetik. A bostoni merényletben hárman meghaltak, és több mint 260-an megsebesültek.

Az FBI lelőtt egy férfit, akinek köze lehet a bostoni robbantáshoz

Mellbe szúrta az őt kihallgató FBI-ügynököt Carnajev lelőtt barátja

Mellbe szúrta kihallgatás közben Tamerlan Carnajev egy barátja az FBI egyik különleges ügynökét, mielőtt lelőtték volna - közölte szerdán a rendőrség.

A 27 éves, csecsen származású Ibragim Todasevet szerda reggel két napon belül másodszor hallgatták ki az áprilisi bostoni terrortámadással kapcsolatban, amikor az incidens megtörtént egy lakóépületben, a floridai Orlando Kissimmee nevű elővárosában.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) közleménye szerint a megszúrt különleges ügynököt nem életveszélyes tüdősérülésekkel szállították kórházba. A kihallgatáson jelen volt a massachusettsi állami rendőrség két képviselője is.

Az FBI első hivatalos kommünikéjében azt állította, hogy a megtámadott ügynök maga lőtte le támadóját, de a későbbiekben nyitva hagyta azt a kérdést, hogy ki is végzett a támadóval. Ezt hivatalosan a fegyverhasználat ügyében rutinszerűen lefolytatandó eljárás fogja megállapítani. Washingtonból emiatt az FBI egy vizsgáló csoportot küldött Floridába.

Az Orlando Sentinel napilap és a WESH helyi televízió arról számolt be, hogy Todasev egy barátja, Kuszen Tamarov elmondta: az FBI kedd este mindkettőjüket kihallgatta a bostoni robbantásokkal kapcsolatban, az eljárás három órán át tartott. A nyilatkozó szerint Carnajev az április 15-i terrortámadás előtt egy héttel telefonon vagy Skype-on mintegy öt percig beszélgetett Todasevvel.

Tamarov azt állította, hogy az FBI a kihallgatás után jelezte: Todasevre további két órára szüksége lenne még és újból be fogják idézni. Szerinte a barátja "megérezte", hogy le fogják lőni. Mivel félt rendőrség épületében azt kérte, hogy legközelebb máshol hallgassák ki. Ezt követően keresték fel Kissimmeeben, ahol Todasev több más csecsennel lakott együtt.

Tamarov úgy tudja, hogy Todasevet, aki tavalyig Boston Watertown nevű elővárosában élt, laza baráti kapcsolat fűzte Carnajevhez, mert mindketten küzdősporttal foglalkoztak. Muszlin Csaphanov, Todasev egy volt lakótársa szerint az az FBI emberét megtámadó férfi korábban Carnajev edzőtársa volt.

Todasevet egyébként május 4-én súlyos testi sértés miatt őrizetbe vették, miután egy orlandói bevásárlóközpontban egy parkolóhely miatt összeverekedett két férfival, apával és fiával. A fiút kórházi ápolásra szorult, miután az ajka felrepedt és több foga kitört. Todasevet, aki önvédelemre hivatkozott, 3500 dollárnyi óvadék fejében szabadon engedték.
Tamerlan Carn
ajev április 19-re virradóra belehalt a rendőrökkel vívott tűzharc során szerzett sebeibe és sérüléseibe. Öccsét, a 19 éves Dzsohar Carnajevet tömeges emberveszteséget okozó fegyverek bevetésére irányuló, halált és anyagi kárt okozó összeesküvéssel vádolták meg. Az ifjabbik fivért börtönkórházban ápolják. Ha a bíróság bűnösnek találja, akár halálra is ítélhetik. A bostoni merényletben hárman meghaltak, és több mint 260-an megsebesültek.

Korábban:

Egy FBI-ügynök a floridai Orlandóban lelőtt egy férfit, akit korábban kihallgattak a bostoni pokolgépes merénylet egyik feltételezett elkövetőjéhez, Tamerlan Carnajevhez fűződő állítólagos kapcsolati miatt - közölte honlapján szerdán az Orlando Sentinel napilap.

A lap szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) embere szerdán reggel végzett a 27 éves, csecsen származású Ibragim Todasevvel. A hírt az FBI megerősítette, de további részleteket nem közölt az incidenssel kapcsolatban.

Todasev egy barátja, Khusn Tamariv a helyi WESH televíziónak elmondta, hogy az FBI kedden mindkettőjüket kihallgatta a bostoni robbantásokkal kapcsolatban, az eljárás három órán át tartott. A nyilatkozó szerint Carnajev az április 15-i terrortámadás előtt egy héttel telefonon vagy Skype-on mintegy öt percig beszélgetett Todasevvel.

Tamariv azt állította, hogy az FBI a kihallgatás után jelezte: Todasevre további két órára szüksége lenne még és újból be fogják idézni. Szerinte a barátja "megérezte", hogy le fogják lőni. Todasevet egyébként május folyamán súlyos testi sértés miatt őrizetbe vették.

Tamariv úgy tudja, hogy Todasevet, aki egy ideig Bostonban élt, laza baráti kapcsolat fűzte Carnajevhez, mert mindketten harcművészettel foglalkoztak.

Tamerlan Carnajev három nappal a bostoni terrortámadás után belehalt a rendőrökkel vívott tűzharc során szerzett sebeibe és sérüléseibe. Öccsét, a 19 éves Dzsohar Carnajevet tömeges emberveszteséget okozó fegyverek bevetésére irányuló, halált és anyagi kárt okozó összeesküvéssel vádolták meg. Az ifjabbik fivért börtönkórházban ápolják.

A bostoni merényletben hárman meghaltak, és több mint 260-an megsebesültek.

Olvasóink írták

  • 2. xverax 2013. május 23. 06:33
    „halottról vagy jó vagy semmit, élve kellett volna megcsípni
    és bizonyítani a dolgot....”
  • 1. háté 2013. május 22. 20:11
    „Mint a moszad, nem tetszik a képe,- puff!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtagadta a kongresszusi tanúvallomást az amerikai adóhivatal egyik vezetője

Lois Lerner, az IRS adómentességi részlegének vezetője arra az alkotmányos jogára hivatkozva tagadta… Tovább olvasom