Kisalföld logö

2017. 03. 01. szerda - Albin 3°C | 12°C Még több cikk.

Támadást indított az iraki hadsereg az Iszlám Állam ellen

A dzsihadista szervezet azon egységeit támadták meg, amelyek ostromgyűrűbe fogtak az ország északi részén egy síiták lakta várost.
Az iraki hadsereg szombaton indított támadást a szélsőségesek állásai ellen, a nyugati repülőgépek segélycsomagokat dobtak le Amerli lakosainak, az Egyesült Államok pedig légicsapásokat mért az IÁ infrastruktúrájára.

Kászim al-Muszavi vezérőrnagy, az iraki hadsereg szóvivője közölte, a döntő hadművelet helyi idő szerint vasárnap hajnalban kezdődött, és egységeik röviddel dél után léptek a város területére. Hozzátette, a katonai akciónak vannak áldozatai, pontos számot azonban nem említett. Muszavi elmondta, a harcok még mindig tartanak, hogy "megtisztíthassák a szélsőségesektől a környékbeli falvakat is".

Az IÁ több mint két hónapja ostromolja Amerli városát, amelynek mintegy 15 ezer lakosa a menekülés helyett az ellenállást választotta a terroristákkal szemben. Városukat lövészárkokkal és hadállásokkal erősítették meg.

Az iraki hadsereg a légierő támogatásával délről közelítette meg Amerlit, a hadsereggel szövetséges síita milíciáknak pedig több ezer tagja északról - közölték tisztségviselők. A hadsereg menet közben visszafoglalt a dzsihadistáktól 10 falut.

Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy a bagdadi kormány kérésére amerikai, ausztrál, francia és brit repülőgépek dobtak le segélycsomagokat a városban.

Amerikai harci gépek újabb légicsapásokat mértek az IÁ járműveire, egy hadállására, egy fegyverraktárára és egy irányító épületére Észak-Irakban - tette hozzá a minisztérium.

A moszuli víztározót augusztus elejétől két hétig az IÁ tartotta a kezében, de augusztus 17-én a kurd erők az amerikai légierő támogatásával visszafoglalták.

A Pentagon közölte, hogy amerikai harci gépek szombaton ismét támadták a gát környékét, hogy a dzsihadisták ne tudják visszafoglalni a létesítményt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az izraeli hadsereg lelőtt egy drónt a Golán-fennsíkon

Úgy tűnik, hogy a drón a szíriai kormányerőké volt, és véletlenül tévedhetett az izraeli légtérbe. Tovább olvasom