Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Taktikát váltott Moszkva a Litvinyenko-ügyben

Miután kiderült, hogy Dmitrij Kovtun volt orosz titkosszolgálati tiszt az előtt érintkezett radioaktív anyagokkal, hogy november elsején Londonban találkozott volna Litvinyenkóval, Moszkva taktikát váltott, s most a Londonba menekült orosz oligarchát, Borisz Berezovszkijt igyekszik gyanúba keverni.
A Litvinyenko november 23-ai halála óta eltelt több mint két hétben az orosz sajtó tele volt olyan szakértői elemzésekkel, melyek azt bizonyították, hogy a 2000-ben Londonba menekült Litvinyenko minden bizonnyal önhibájából várt mérgezés áldozatává: maga akart radioaktív anyagokkal szennyezett „piszkos bombát" gyártani, s „üzemi baleset" miatt fertőződött meg a veszélyes anyaggal.

Most, hogy a német és brit nyomozók polónium nyomokra bukkantak Kovtun volt feleségének hamburgi lakásában, s kiderítették, a jelenleg állítólag halálán lévő Kovtun Hanburgból indult a londoni találkozóra, Moszkva azonnal váltott. Moszkvai forrásokból is kiszivárogtatták, hogy az orosz főügyészség a hazájában gazdasági bűncselekményekkel vádolt, Londonban élő Borisz Berezovszkij kihallgatását akarja kérni a brit hatóságoktól, és ugyancsak ki akarja hallgatni Ahmed Zakajevet, a szeparatista csecsen erők szintén Londonban élő egyik vezetőjét. Mindketten jól ismerték Litvinyenkót, s minden jel arra utal, hogy az orosz hatóságok Berezovszkij és Zakajev gyanúba keverésével akarják elterelni a figyelmet Oroszország esetleges érintettségéről.

A moszkvai állami médiumok egyébként vasárnap este és hétfő feltűnően keveset foglalkoztak a Litvinyenko-üggyel: míg korábban vezető hírként szerepeltek a londoni mérgezés fejleményei, a vasárnapi híradókban és az Ivesztyija című orosz lap hétfői számában gyakorlatilag nem számoltak be a Moszkva számára kedvezőnek aligha nevezhető új információkról.

Zakajev egyébként az Eho Moszkvi független rádiónak adott nyilatkozatában közölte, hajlandó találkozni az orosz nyomozókkal, ám ragaszkodik ahhoz, hogy a kihallgatásra ne az orosz követségek kerüljön sor.

Közben a már közel egy hete Moszkvában tartózkodó brit nyomozók talán hétfőn kihallgathatják az ügy egyik fő résztvevőjét, Andrej Lugovojt, aki Kovtunnal együtt találkozott Litvinyenkóval. Lugovojjal már a múlt héten akartak találkozni a Scotland Yard emberei, ám orosz közlések szerint az ugyancsak egykori KGB-s orvosai nem járultak hozzá a találkozó megtartásához. A Scotland Yard nyaomozói egyébként azzal a börtönben ülő volt KGB-s tiszttel, Mihail Trepaskinnal sem találkozhattak, aki állítólag név szerint is tudja, melyik jelenlegi orosz titkosszolgálati tiszt áll a Litvinyenko-merénylet mögött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Chile volt diktátora, Augusto Pinochet

Elhunyt Chile volt diktátora, Augusto Pinochet - jelentette elsőként a CNN. Uralma alatt több mint… Tovább olvasom