Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Tadic biztonságot, Nikolic változást ígér Szerbiában

Boris Tadic biztonságot és stabilitást, Tomislav Nikolic pedig változást és jólétet ígért szavazóinak a szerbiai elnökválasztás második fordulóját megelőző szerda esti tévévitában.
A két elnökjelölt az RTS közszolgálati tévé vitájában ütköztette nézeteit egyebek között a gazdaság helyzetről, az európai integrációról és a korrupció kérdéséről, de szó volt Koszovóról, illetve az állítólagos választási csalásokról.

Boris Tadic, a Demokrata Párt (DS) jelöltje - aki eddig két ciklusban volt államfő - veszélyesnek nevezte ellenlábasa politikáját, és kampányfogásnak nevezte a választási csalásról szóló vádjait. Tomislav Nikolic, a Szerb Haladó Párt (SNS) jelöltje pedig felszólította a polgárokat, hogy szavazzanak rá, mert szerinte így büntethetik meg Tadicot és kormányon lévő pártját a gyönge teljesítményért. Nikolic arról beszélt, hogy a demokraták "ígéretei nem őszinték", s ha Tadic maradna hatalmon, Szerbia továbbra is "keresztapák túsza" lenne. Felszólította a választókat, hogy szavazzanak rá, mert ezzel a változásokra voksolnak. Tadic pedig azt hangoztatta, hogy a május 20-án tartandó második fordulóban a szavazók az európai út folytatásáról döntenek, ha rá szavaznak. A tévévitát záró üzenetében Tadic a demokráciára és egymás tiszteletére buzdította szavazóit, Nikolic pedig azt hangoztatta, hogy ha a polgárok rá szavaznak, vége lesz az eddigi hazug politikának. Szerbiában csütörtökön éjféltől kampánycsend lép életbe a vasárnapi választások előtt.

Az elnökválasztás első fordulójában Tadicra a szavazók 25,31 százaléka adta voksát, Nikolicra pedig a választók 25,05 százaléka szavazott. Szerbiában 6,8 millió szavazólapot nyomtattak a vasárnapi fordulóra. Az a jelölt győz és lesz Szerbia új államfője, aki több szavazatot kap. A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint Boris Tadicnak a választók 58 százaléka szavazna bizalmat, míg Tomislav Nikolic a voksok 42 százalékára számíthat.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szerdán kiadott állásfoglalásában hangsúlyozta, hogy ő Boris Tadicra fog szavazni, és erre kéri mindazokat, akik május 6-án, mint köztársasági elnökjelöltet őt támogattak.

Vasárnap tartják a vajdasági parlamenti választások második fordulóját is, s ezzel kapcsolatban Pásztor elmondta, hogy versenyben lévő tíz egyéni jelöltjük reménykeltő esélyekkel néz a választás elé, mert három személy kivételével az első fordulóban a VMSZ jelöltjei mindenhol első helyen végeztek. A 120 tagú vajdasági parlament képviselőinek felét az első körben pártlistákról választották meg, hatvan helyre pedig a második fordulóban egyéni jelöltekre adhatja voksát az 1,7 millió választó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ütköztek a pakisztáni légierő gépei, meghaltak a pilóták

Gyakorlórepülés közben összeütközött és lezuhant a pakisztáni légierő két gépe. A balesetben mind a… Tovább olvasom