Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Tabajdi: A túl szigorú előírások teszik tönkre az állattartókat!

Az Európai Parlament plenáris ülésén ma az állattenyésztés uniós válságáról, és az ágazat megsegítéséről vitáztak Brüsszelben.

A téma megtárgyalásának alapját az Európai Bizottság bejelentése adta, miszerint 2,8 millió tonna intervenciós gabonát tesznek hozzáférhetővé takarmányozási célokra. Tabajdi Csaba európai parlamenti képviselő felszólalásában a globális élelmiszerpiacon jelenleg tapasztalható szélsőséges áringadozások veszélyére, és az árstabilitást célzó intézkedések szükségességére hívta fel a figyelmet, mellyel Dacian Ciolos mezőgazdasági biztos is egyetértett.
 
A képviselő az ágazat válságának egyik fő kiváltójaként nevezte meg a jelenlegi Közös Agrárpolitika eltorzult támogatási rendszerét, melyre jellemző a szántóföldi növénytermesztés túltámogatása, sajnos az állattenyésztés rovására. "A termelők rossz alkupozíciója, a termékpályán tapasztalható egyenlőtlenségek, és az élelmiszer feldolgozók aránytalanul magas részesedése csak tovább súlyosbítja a helyzetet, amelyek következtében sok álltartó döntött tevékenysége beszüntetése mellett."
 
Tabajdi szerint az európai takarmányellátást nagyban befolyásolja a kontinens fehérjehiánya, melynek következtében erősen függünk a tengerentúli exporttól. Átfogó uniós stratégiára lenne szükség a hazai fehérjenövény termesztés előmozdítására, az állati fehérjék takarmányozási felhasználását pedig újra érdemes lenne megfontolni, különösen a nem-kérődző állatok esetében.
 
"A jelenleg érvényes, aránytalanul magas környezetvédelmi és termelési előírások olyan beruházásokra kényszerítik a gazdákat, amelyek soha nem térülnek meg a versenyképesség javulásában, sőt, közvetetten az európai termékek helyzetét rontják a globális árversenyben. Az európai gazdáknak olyan harmadik országokból származó importtermékekkel kell versenyezniük, amelyeket kevésbé szigorú termelési, állatjóléti és környezetvédelmi szabványok szerint állítanak elő. Így értelemszerűen a termelési költségeik is alacsonyabbak. Ezt az igazságtalan helyzetet orvosolni kell, célszerűen úgy, hogy az importált árukkal szemben is az európaival megegyező követelményeket támasztunk" - zárta felszólalását Tabajdi Csaba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízum nélkül Tajvanról az EU-ba

"Azt várjuk a vízummentességtől, hogy az egyébként is nagyon intenzív EU-tajvani kapcsolatok tovább erősödjenek". Tovább olvasom