Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Sztrájkveszély a német vasútnál

Sztrájkot helyezett kilátásba hétfőn Németországban a szállítási dolgozók szakszervezete, a Transnet, miután ismertté vált, hogy a német vasút, a Deutsche Bahn (DB) mintegy 4000 munkahely megszüntetését tervezi.
Az elmúlt időszakban több botrányt is átélt és a különösen az áru, illetve teherszállítás terén a közúti, illetve a belvízi szállítással egyre élesebb konkurenciaharcot folytató német vasút egyre súlyosabb pénzügyi gondokkal küszködik. A vasúti áruszállítás egyre inkább vissza szorul mindenekelőtt a közúti szállítással szemben, amit jelez: az előzetes adatok szerint már ebben az évben mintegy 25 százalékkal kevesebb árút szállítnak síneken, mint egy évvel ezelőtt.

Az illetékes hatóságok attól tartanak, hogy ez a visszaesés a jövő évben még nagyobb mértékű lesz. A Deutsche Bahnhoz tartozó Schenker Rail ezek után kilátásba helyezte, hogy a racionalizálás jegyében mintegy 4000 munkahelyet szüntet meg. A társaság szóvivője szerint a szóban forgó munkahelyekre a csökkenő kereslet miatt nem lesz szükség, különös tekintettel arra, hogy az érintettek túlnyomó többsége eddig is rövidített munkaidőben dolgozott.

A Transnet szakszervezet hétfőn élesen elítélte a leépítési terveket. A szakszervezet azzal vádolta a német vasút leányvállalatát, hogy egyfajta csődpolitikát folytat, és a leépítésekkel, illetve az infrastruktúra szűkítésével tovább csökkenti az áruszállítás esélyeit. A szakszervezet ennek nyomán sztrájkot helyezett kilátásba. A Schenker Rail szóvivője visszautasította a vádakat, az új helyzethez való alkalmazkodást azonban mind a személyi állomány, mind az infrastruktúra terén elkerülhetetlennek nevezte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botrány Németországban az H1N1 oltóanyag körül

Kiderült, hogy a kormány minisztereit, a parlamenti képviselőket , a Bundeswehr katonáit más… Tovább olvasom