Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 27°C Még több cikk.

Sztrájkot hirdettek a tanárok Romániában

Sztrájkot hirdettek a romániai közoktatásban dolgozó pedagógusok, akiknek egy része hétfőn azzal fejezte ki tiltakozását a kormány új oktatási törvénycsomag-tervezete ellen, hogy nem írta be a naplóba a jegyeket.
A pedagógusok érdekeit képviselő két országos szakszervezet, a FSLI és a Spiru Haret javasolta tagságának, hogy hétfőn ne vezessék be a naplóba a diákoknak adott jegyeket. A két szakszervezet szerdára általános munkabeszüntetést hirdetett, aznap a kormány épülete előtt tiltakozó tüntetést is tartanak.

Április 22-én sem lesz tanítás, és kilátásba helyezték, hogy június elején "befagyasztják" a tanévet, amennyiben a kormány nem teljesíti kéréseiket. A román kormány új tervezete szerint az általános iskola kilenc osztályig tartana a jelenlegi nyolc év helyett, az iskolaigazgatók kinevezésébe és általában az iskola tevékenységébe nagyobb beleszólást biztosítana a helyi önkormányzatoknak és a szülőknek. Emellett a pedagógusoknak is nagyobb szabadságot adna azáltal, hogy a kötelező tananyag mellett ők maguk szabhatnák meg, mit tanítanak a diákoknak.

A szakszervezetek azonban főként a tervezett elbocsátások ellen tiltakoznak, ugyanis az oktatási miniszter korábban bejelentette, hogy 15 ezer oktatót bocsátanak el ősztől kezdve. Az új oktatási törvénycsomagon és a tervezett elbocsátásokon kívül azt is kifogásolják a szakszervezetek, hogy a pedagógusok egy részének a bérei csökkentek a "közalkalmazotti szféra egységesítését" célul kitűző, január óta alkalmazott új törvény miatt.

Buzau megyében hétfőn ezer tanár vonult az utcára, tiltakozva a bércsökkenés ellen. Emil Boc miniszterelnök bejelentette, hogy orvosolni fogják ezt a problémát, amely azt követően jelentkezett, hogy - mint mondta - egyes megyékben hibásan alkalmazták a közalkalmazotti bérekről rendelkező új törvényt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak szigorú feltételekkel adható devizahitel Ausztriában

Szigorú feltételekhez köti az osztrák pénzügyi felügyelet (FMA) hétfőtől a lakossági… Tovább olvasom