Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Sztrájkok és tüntetések a nyugdíjreform miatt

Az öt legjelentősebb szakszervezet felhívására a kormány szociális és gazdaságpolitikája ellen országos tiltakozónapot tartottak kedden Franciaországban, amelynek keretében 180 városban tüntetéseket is szerveztek.
A regionális választások vasárnapi második fordulójában a kormánypártra mért súlyos vereséget követően a francia média az általános munkabeszüntetést csak egyszerűen a harmadik - szociális - fordulóként emlegeti, amelynek során a franciák a tervezett reformok, elsősorban a nyugdíjrendszer átalakítása és a folytatódó leépítések ellen tiltakoznak.

Elsőként a tanárok csatlakoztak a sztrájkfelhíváshoz: az oktatási minisztérium szerint az általános iskolákban harminc százalékuk nem tartotta meg óráit, a középiskolákban 12, az egyetemeken pedig 18 százalékuk tartott munkabeszüntetést, amely átlagosan 22 százalékos oktatói részvételt jelent. Az Állami Vasúttársaság (SNCF) hivatalos adatai szerint a dolgozók 28, a szakszervezetek szerint 32,5 százaléka sztrájkol, de ez eddig nem okozott jelentősebb káoszt a vasúti közlekedésben, mert a vonatok az előre közölt menetrend szerint közlekednek, s így a lakosság felkészülhetett a járatok ritkítására.

A belföldi szuperexpresszek (TGV) 65 százaléka, az egyéb vonatok fele indult el. A munkabeszüntetés ugyanakkor nem vonatkozik a nemzetközi szuper-expresszekre (Eurostar, Thalys). A teljes közlekedés szerda reggel 8 órára fog helyreállni. A párizsi tömegközlekedésben csak kisebb fennakadások vannak: a metrók kétharmada jár, de a busz- és a villamosjáratokkal nincsenek gondok. A postások 11, a kórházi dolgozók 9 százaléka, a közigazgatásban foglalkoztatottaknak pedig 17 százaléka nem dolgozott kedden. A vidéki nagyvárosokban délelőtt tartották a tüntetéseket: Nantes-ban, Lyonban, Grenoble-ban, Marseille-ben 10-15 ezren vonultak utcára, Párizsban délután kezdődött a központi tiltakozó felvonulás a szervezők szerint 50 ezer résztvevővel.

Bernard Thibault, a legjelentősebb szakszervezet, a CGT vezetője szerint "most már senki nem tagadhatja a csalódottságot, sőt a haragot és az elégedetlenséget, amelyet a kormány számos igazságtalanságot okozó szociális és gazdaságpolitikája vált ki" az országban. Az öt nagy szakszervezet február 15-én a nyugdíjreform menetrendjéről Nicolas Sarkozy államfővel és a munkáltatók képviselőivel tartott egyeztetést követően döntött az országos tiltakozónapról.

A megbeszélésen nem született döntés szociális intézkedésekről, de másnap a szakszervezetek konkrét válaszokat követelve a munkahelyek, a bérszínvonal és a nyugdíjak megtartására meghirdették a munkabeszüntetést, amelynek legfőbb célja: a nyugdíjreformról szóló áprilisban kezdődő érdemi egyezetések előtti nyomásgyakorlás a kormányra, amely még az ősszel el kívánja fogadtatni a parlamenttel törvényjavaslatát. A regionális választási vereség ellenére a kormányzat jelezte, hogy folytatni kívánja a reformokat, mert nincs más választása az egész világot sújtó gazdasági válság miatt.

Sarkozy ugyanakkor a hétfői kormányátalakításkor új személyt bízott meg a nyugdíjreform levezénylésével a korábbi költségvetési minisztert, Eric Woerth személyében. Az államfő iránti egyik leglojálisabb szakemberként ismert új munkaügyi miniszter nem titkolta, hogy számára továbbra is az állami kiadások kordában tartása fog előnyt élvezni.

Olvasóink írták

  • 1. csiga_biga 2010. március 24. 10:07
    „Nálunk miért nem volt ilyen tüntetés 2006-ban? Össze kellene fogni és nem a kis pártok széthúzását erősíteni!
    A Jobbik mindenkit szid, közben 15%-al kormányzásra készül (vicc), az MDF no komment, az MSZP pedig magát fényezze az elmúlt 8 évért... Így nem jutunk 5-ről a 6-ra!
    Össze kellett volna fogni, most is össze kell fogni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz év óta először regisztráltak kevesebb HIV-fertőzést Kijevben

Kijevben tavaly - tíz év óta először - csökkent a HIV-fertőzés terjedésének üteme. Tovább olvasom