Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Sztrájk a kormány intézkedései miatt

Országos sztrájkkal és nagygyűlésekkel tiltakoznak szerdán a cseh közalkalmazottak a kormány megszorító intézkedései, elsősorban a bérek jövő évi tervezett tíz százalékos csökkentése ellen.

A nap folyamán korlátozzák tevékenységüket a hivatalok, az egészségügyi intézmények jelentős része, az iskolák egynegyede. Nem játszik több színház és zárva tart a könyvtárak, valamint a bemutatótermek, galériák jelentős része.

Szakszervezeti források szerint az országos tiltakozó akcióba mintegy 100 ezer közalkalmazott kapcsolódott be aktívan, míg nagyjából ugyanennyien a jelképes tiltakozást választották.

Az ország 21 városában nagygyűlések lesznek, amelyekre tízezreket várnak.

Csehországban a közalkalmazotti szférában mintegy 650 ezren dolgoznak.

Václav Klaus cseh államfő bírálta a tiltakozó akciót, s kijelentette: "A szakszervezeti vezetők nem értik, miről is van szó nálunk. Szeretnék elsimítani azt, hogy nem tiltakoztak akkor, amikor az állam eladósodásának problémája az évtized elején keletkezett".

Klaus egy vállalkozói fórumon szerdán Prágában kifejtette, szerinte az államadósság kérdését már régen rendezni kellett volna, s ahhoz mélyreható reformokra, nem egyszeri, részleges megszorításokra, intézkedésekre van szükség.

"A reformok megkövetelik, hogy szélesebb körű vita bontakozzon ki az állam nagyságáról és szerepéről a társadalomban. Ennek a kérdésnek a megoldása nélkül nincs értelme foglalkozni részkérdésekkel, mint mondjuk a nyugdíjrendszer egy vetületével" - szögezte le az államfő.

Klaus kifejtette: bár a kormány megszorító intézkedéseket foganatosít, az idei és a jövő évi költségvetés is jelentős hiánnyal zárul. Nem várható el az ellenzéktől, hogy egyetértsen ezzel.

"A felelős ellenzéknek azonban most el kellene ismernie a megszorítások szükségességét" - vélekedett az államfő. Hozzátette: a mai gazdasági problémákat részben az is okozta, hogy az évtized elején a világban teret nyert a "szociális és a zöld állam" eszméje.

Olvasóink írták

  • 1. szocdem 2010. december 09. 17:23
    „Hajrá csehek!

    Így kell ezt csinálni! Nem szasbad megengedni hogy önjelölt zsenik balfékségei miatt egy egész ország népe lakoljon! Aki nem ért ahhoz amit csinál, az álljon fel, és menjen az amcsi vagy brit gazdáihoz tanulmányútra..

    Csak azt nem értem, hogy szeptembr 29 óta miért nem esett le a nemzetközi uzsorásoknak a tantusz: vége van a rablások korának, hiába adnak parancsokat a cseh - vagy a magyar- vazallusaiknak, a neokapitalista rendszer fenntartása a továbbiakban minden Európa Unio testében helyet foglaló államban LEHETETLEN!!!

    Azért lássuk mi lesz a nagy görcsölés vége.. én rosszat sejtek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dél-Korea ellencsapással fenyegette meg Phenjant

A dél-koreai légierő és tüzérség azonnal célzott csapásokat mér észak-koreai támaszpontokra, ha… Tovább olvasom