Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Sztálinnak állítottak szobrot Ukrajnában

A dél-ukrajnai Zaporizzsjában szerdán ünnepélyesen felavatták Joszif Sztálin egykori szovjet kommunista pártfőtitkár szobrát, amely a független Ukrajna első Sztálin-emlékműve.

Az Ukrajnában országos vitát kiváltó, az Ukrán Kommunista Párt (KPU) zaporizzsjai szervezetének kezdeményezésére állított Sztálin-szobor avatásán mintegy ezer kommunista szimpatizáns jelent meg.

Az egykori szovjet vezetőt katonai egyenruhában, hősi érdemrenddel ábrázoló, három méter magas, félalakos emlékművet a KPU Zaporizzsja megyei szervezetének székháza előtt állították fel – adták hírül internetes ukrán hírportálok.

Az avatóünnepségen a kommunista aktivisták méltatták a Szovjetunió és vezetője, Joszif Sztálin szerepét a fasizmus felett 65 évvel ezelőtt aratott győzelemben. Egyúttal bejelentették, hogy a szovjet diktátor emlékművét éjjel-nappal őrizni fogják.

A zaporizzsjai kommunista pártszervezet – a második világháborús veteránok kérésére – 2010 elején döntött arról, hogy a városban emlékművet állít Sztálin tiszteletére. A kezdeményezés heves tiltakozást váltott ki ukrán szélsőjobboldali szervezetek részéről, Viktor Janukovics államfő pedig néhány napja bejelentette, hogy helyi népszavazás megtartását tartaná célszerűnek a Sztálin-emlékmű felállítása ügyében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cigányellenes plakátokkal kampányol Slota pártja

Nyíltan romaellenes óriásplakátokkal indította útjára választási kampányát a Szlovák Nemzeti Párt… Tovább olvasom