Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Szombattól csak emlék a szlovák korona

Péntek éjfélkor véglegesen kivonják a forgalomból a szlovák koronát, amely 16 évig volt a Szlovák Köztársaság hivatalos fizetőeszköze. Szlovákia január elsejével csatlakozott az euróövezethez, s a január 16-ig úgy az euróval, mint a szlovák koronával is lehetett még fizetni.

A pozsonyi jegybank hivatalos kimutatása szerint ennek ellenére csütörtökön még mintegy 36 milliárd szlovák korona volt forgalomban. A korona 76 százalékát azonban már sikerült kivonni a forgalomból. Szombattól kezdve a szlovák pénzt már csak a bankokban lehet majd beváltani. Az érméket a kereskedelmi bankok június végéig, a nemzeti bank pedig 2013 végéig váltja be. A papírpénzeket a kereskedelmi bankok 2009 végéig, míg a jegybank korlátozás nélkül a jövőben bármikor beváltja euróra.

A szlovák korona története 1993-ban, az önálló Szlovákia megalakulásával kezdődött. Az euró bevezetésére az első gyakorlati lépéseket 2004-ben tette meg Pozsony. 2005 novemberében a hivatalos árfolyam szerint egy euró 38,455 koronát ért. Az euróra való végleges áttéréskor a beváltási arány már sokkal kedvezőbb volt a szlovákok számára: egy euró 30,126 koronát ért. Mindez azt bizonyítja, hogy időközben a szlovák gazdaság és a korona is jelentősen megerősödött.Az euróra való áttérés nagyobb problémák nélkül zajlott le, bár különféle zavarokból, kisebb-nagyobb gondokból volt éppen elég. A fogyasztóvédelmi hivatal a szokásosnál szélesebb mértékben és szigorúbban ellenőrizte az árak alakulását, de komolyabb mértékű drágulást, nagyobb visszásságokat nem észleltek.

"A folyamatot problémamentesnek, komolyabb rendszerhiba nélkülinek értékelem" - fejtette ki a szlovák televízióban csütörtökön este Igor Barát, az euró bevezetésének kormánybiztosa. Felmérések szerint az utóbbi napokban a lakosság mintegy 80 százaléka már kizárólag euróval fizetett. Általános gyakorlati problémát okoz, hogy az emberek - különösen az idősebbek - nehezen tudják megkülönböztetni az érméket, amelyeket túl kicsinek tartanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bush beszéddel búcsúzott

Egységre buzdította az amerikai népet a terrorizmus és a gazdasági válság elleni harcban George… Tovább olvasom