Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Szombaton temetik el Habsburg Ottót Bécsben

Nagyszabású gyászszertartás keretében helyezik szombaton végső nyugalomra Bécsben Habsburg Ottó földi maradványait.

A politikus, az utolsó magyar király IV. Károly (I. Károly osztrák császár) legidősebb fia múlt hétfőn hunyt el 98 évesen Németországban. Sírja a kapucinus rend belvárosi templomának kriptájában lesz, amely a XVII. század óta szolgál a család fő temetkezési helyéül. Habsburg Ottóéval együtt helyezik el a Kapucinusok templomában tavaly elhunyt felesége, Regina koporsóját is.

Habsburg Ottó búcsúztatása a múlt héten, Németországban kezdődött. A két koporsót kedden az ausztriai Mariazellben is felravatalozták, majd onnan csütörtökön szállították át a Kapucinusok templomába. Ott az elmúlt két napban több százan rótták le kegyeletüket Habsburg Ottó és Regina emléke előtt.

Szombaton a temetést megelőzően gyászmisét mutatnak be a Szent István székesegyházban (Stephansdom). Jelen lesznek több jelenlegi és egykori uralkodóház képviselői, köztük XVI. Gusztáv svéd király, Henrik luxemburgi nagyherceg, II. Ádám lichtensteini fejedelem és I. Mihály volt román király. Részt vesznek külföldi kormányok tagjai is, Magyarországról Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A misét Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek mutatja be.

A család fekete-sárga sávos, címeres zászlójával letakart koporsókat ezután gyászmenetben kísérik a dómtól a belvároson és a Hofburgon keresztül ismét a Kapucinusok templomáig. Ahogy 1989-ben Zita temetésekor, a koporsókat most is az úgynevezett "kopogtatási ceremónia" után bocsátják csak be a templomba.

A búcsúztatáson az osztrák állami vezetők és a parlamenti pártok képviselői is részt vesznek, és kivezénylik a hadsereg egy díszegységét. A nagyszabású temetés és a hivatalos Bécs állami temetésekre emlékeztető tiszteletadása bírálatokat is kiváltott Ausztriában.

Habsburg Ottó szívét külön urnában, Pannonhalmán helyezik el vasárnap.

Utóbbi szertásról a kisalfold.hu tudósít vasárnap este.


Olvasóink írták

 • 3. semoce 2011. július 16. 14:10
  „még jó, hogy évszázadokon keresztül szerettük a familiát”
 • 2. sx486 2011. július 16. 10:13
  „Nem kell csodálkozni, az élet ilyen. Minden kárból haszon van.”
 • 1. janika 2011. július 15. 20:49
  „"Vasárnap helyezik el Habsburg Ottó szívurnáját Pannonhalmán

  A Szívkriptát a nyilvánosság vasárnaponként látogathatja Pannonhalmán."

  Üzlet az üzlet! Mennyi is a belépő díj?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhagyták Afganisztánt az első amerikai katonák

Elhagyta Afganisztánt az első 650 amerikai katona . Tovább olvasom