Kisalföld logö

2017. 02. 19. vasárnap - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Szökőárriadó a Hawaii-szigeteken, az első hullámok Nyugat-Kanadában

A Kanada nyugati partvidékéhez közeli erős földrengés miatt szökőárriadót rendeltek el helyi idő szerint szombat este a Csendes-óceánban jóval délebbre fekvő Hawaii-szigeteken. A hullámok elérték a körzetet, korábban a szökőár első hulláma megérkezett a Kanada partjainál lévő Queen Charlotte-szigetekhez.
A csendes-óceáni szökőárjelző központ közvetlenül a nyugat-kanadai, 7,7-es földrengés után még nem adott ki riadót Hawaiira vonatkozóan, mert nem látott veszélyt, de mintegy két órával később megtette, mert változtak az érzékelők mérte adatok.

A riadó miatt Hawaiion megszólaltak a szirénák, és a hatóságok felszólították a tengerparton lakókat, hogy hagyják el otthonaikat, menjenek magasabban fekvő területre. Legalább százezer embernek kellett elhagynia ideiglenesen otthonát.

A szökőár a várakozásoknak megfelelően helyi idő szerint szombat este fél 11-kor érte el a szigetcsoportot. Az eddig mért legmagasabb hullám 75 centiméter volt, de a hatóságok arra figyelmeztettek, hogy még mindig előfordulhatnak helyenként akár közel kétméteres hullámok is.
Komolyabb károkról sehonnan nem érkezett jelentés.

Közben 69 centiméter magas szökőár érte el a Haida Gwaii (régi nevén Queen Charlotte)-szigetekhez tartozó Langara-szigetet - közölték Brit Columbia kanadai tartomány hatóságai. A teljes szigetcsoportnak körülbelül 5000 lakosa van, főleg a bennszülött haida törzs tagjai.

Ötvenöt centiméteres ár érte a Vancouver-sziget északkeleti részén lévő Winter Harbourt.

Az Alaszka délkeleti részén lévő Craig falu tengerpartján tíz centiméteres vízszintemelkedést mértek.

Kárról sehonnét nem érkezett jelentés. A hatóságok szerint Kanadában ezeknél a vízszintemelkedéseknél magasabb már nem várható, így a riadót lefokozták figyelmeztetésre, ami azt jelenti, hogy erős áramlatok ugyan lehetnek, de a víz nem önt el szárazföldi területet.

Kanada legerősebb földrengése 1700 óta 1949-ben volt Brit Columbiában, 8,1-es erősségű, és volt egy 7,4-es 1970-ben a Haida Gwaii-szigetek déli részén is.

A szombat éjjeli földmozgás fészke a Brit Columbia-i Prince Rupert várostól 198 kilométerre dél-délnyugatra volt, csaknem tíz kilométeres mélységben. A nagy erejű földmozgás után néhány perccel regisztráltak egy 5,8-es utórengést is - közölte az amerikai földtani intézet.

Olvasóink írták

  • 1. Mankapunka 2012. október 29. 00:34
    „Aki pozitívan szemlél,az már veszi is a szörfdeszkáját,és meglovagolja a hullámokat.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kárpátaljai magyar esélyek az ukrán parlamenti választásokon

Hatévnyi szünetet követően újból lehet magyar képviselője az ukrán parlamentnek. Tovább olvasom