Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Szökőár zúdult a Salamon-szigetekre

Tengeri szökőár zúdult hétfőn a Salamon-szigetekre, a cunami legalább egy falut elöntött, de az első jelentések szerint csak anyagi károkat okozott, senki sem szenvedett komolyabb sérülést.

A természeti csapást a tenger mélyén kipattant földrengés keltette. A Csendes-óceán déli részét vasárnap óta erős földrengések egész sora rázta meg; hétfőn három jelentősebb rengés is kipattant, közülük egynek az erőssége elérte a Richter-skála szerinti 7,2-es fokozatot. A rengés epicentruma Gizo szigettől 88 kilométerre dél-délkeletre, fészke pedig 10 kilométer mélységben volt.

Loti Yates katasztrófavédelmi tisztségviselő a rendőrségtől kapott tájékoztatásra hivatkozva elmondta, hogy a tengeri szökőár elöntötte a Rendova szigetén fekvő Baniata falut. A 3600 lelkes településre két-három méter magas vízfal zúdult. A földrengés és a cunami az eddigi adatok szerint összesen 16 házat tett tönkre, 32 másikat pedig megrongált.

Ez feltehetően még nem a végleges veszteségmérleg. Yates megjegyezte: meg nem erősített információk szerint több száz épület is megrongálódhatott, két-három másik faluban pedig még rosszabb lehet a helyzet.

A lakatlan, ökoturisták által látogatott Tetepare szigetéről tíz külföldi turistát - négy németet, négy britet és két új-zélandit - kimenekítettek, meg nem erősített információk szerint ketten közülük megsérültek. Yates szerint más sérültekről egyelőre nem tudni.

A Salamon-szigetek - és Peru, amelyet szintén erős földrengés rázott meg - a Csendes-óceánt körbefogó "tűzgyűrűn" fekszik, ahol a tektonikus lemezek ütközése gyakran szeizmikus és vulkanikus tevékenységgel párosul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragédia! Mintegy húszan fulladtak a folyóba

Legkevesebb 18 ember a folyóba fulladt Kelet-Indiában, miután elsüllyedt egy túlzsúfolt hajó. Tovább olvasom