Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Szocialistákat is bevonhatnak a vajdasági kormányzásba

Szerbia - A Demokrata Párt bevonná a Vajdaság kormányzásába a szocialistákat is, ha azok országos szinten koalícióra lépnének a Borisz Tadics vezette párttal, s ezzel lehetővé tennék az Európa-barát kabinet létrehozását Szerbiában, illetve a radikális-nacionalista koalíció kiszorítását a hatalomból.
A Vajdaságban a Demokrata Párt vezette Európai Vajdaságért pártszövetségnek tulajdonképpen nincs szüksége senki támogatására sem, hiszen abszolút többséget szerzett a tartományi képviselőházban, ám a hagyományos szövetségesei - a Magyar Koalíció és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga - mellett a szocialistákat is bevenné a kormányba, ha hasonló koalíció születne országos szinten, de az önkormányzatokban és Belgrád városban is. A vajdasági szocialistáknak csábító az ajánlat.

Groteszk fejleménynek is minősíthető a demokrata-szocialista kormány. Hiszen gyakorlatilag azoktól várják el, hogy Szerbiát visszaállítsák az európai útra, akik onnan letérítették. Milosevicset és pártját nevezte meg ugyanis a nemzetközi közösség a délszláv háborúk felelősének, s most e szervezettől várják a támogatást, hogy Európa-barát kormány alakuljon a még mindig tévelygő Szerbiában. Hogy a Szerbiai Szocialista Párt nem változott annyit, hogy ez visszatetszés nélkül elvárható lenne tőle, bizonyítja az egyik fontos feltételük, mégpedig az, hogy hagyjanak fel a Milosevics család tagjainak üldözésével. Magyarán, kérik a függetlennek tekintett bíróságok döntéseinek a megmásítását. Mindennek tetejében a szocialistákkal tartó Egységes Szerbia nevű szervezet - amely még igyekszik is a Szerbiai Szocialista Pártot a demokratákhoz közelíteni - nem más, mint Zseljko Razsnatovics Arkan, meggyilkolt alvilági vezér pártja, aki annak idején is jól együttműködött Milosevicsékkal, nem mindig törvényes ügyekben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ég a Universal stúdió Hollywoodban

Egyesült Államok - Kigyulladt a Universal filmstúdió az Egyesült Államokban. A lángok vasárnap… Tovább olvasom