Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Szociáldemokrata győzelem a hamburgi tartományi választáson

A várakozásnak megfelelően a szociáldemokraták (SPD) győzelmét hozta vasárnap a Hamburgban rendezett tartományi választás.

A ZDF televízióban egy órával az urnazárás után közzétett exit poll felmérés adatai szerint a 2000 óta ellenzékben lévő párt a szavazatok 50 százalékát szerezte meg. Ezzel 2008 óta az SPD gyakorlatilag megduplázta szavazótáborát, a szavazati arányt tekintve pedig a tartományi választások történetében a második legjobb eredményét érte el 1949 óta.

A fölényes győzelem azt jelenti, hogy a szociáldemokraták abszolút többségre számíthatnak a helyi parlamentben, tehát egyedül alakíthatnak majd kormányt a Hanza-városban. A városállamot 2008 óta kormányzó CDU-GAL koalíció pártjai közül a kereszténydemokraták súlyos vereséget szenvedtek, és a ZDF adatai szerint mindössze 20 százalékot értek el. Ez a CDU messze leggyöngébb eredménye egy tartományi voksoláson. A párt a szavazóinak több mint a felét elvesztette 2008-hoz képest - akkor a voksok 42,6 százalékával győzött. Korábbi koalíciós partnere, a környezetvédő GAL (Zöldek - Alternatív Lista) viszont javított legutóbbi szerepléséhez képest: a voksok 11 százalékára van kilátása. Ezzel együtt a környezetvédők minden valószínűség szerint ellenzékbe kényszerülnek, hiszen az SPD nem szorul koalíciós partnerre. Úgy tűnik, hogy az FDP és a Baloldal is bejut a helyi parlamentbe. Mind a két pártnak 6,5 százalékos eredményt jósol a ZDF megbízásából készített fölmérés.

Német tartományi választásokon utoljára a Keresztényszociális Uniónak (CSU) volt abszolút többsége Bajorországban, még 2003-ban. A többi tartományban pedig több mint két évtizede nem volt példa arra, hogy egy párt abszolút többséggel nyerjen választást. Az SPD hamburgi listavezetőjét, Olaf Scholzot berlini megfigyelők máris a szocdemek új erős embereként emlegetik, aki e meggyőző diadallal minden bizonnyal bekerül a párt kancellárjelöltjeinek körébe a 2013 őszén esedékes országos parlamenti választásokon. A hamburgi választási rendszer meglehetősen bonyolult, a választópolgároknak húsz különböző szavazatuk van.

Ezért másfél órával az urnazárás után sem álltak még rendelkezésre részeredmények, ezek első "csomagjára" csak 20 óra után lehet számítani. Végeredmény a 187 szavazókörzetből hétfőre várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leégett egy észt gyermekotthon, tíz halott

Leégett vasárnap délután Észtország nyugati részén egy árvaház, a lángokban 10 gyermek lelte halálát… Tovább olvasom